2014 staat bol van de sportieve topprestaties: Olympische Winterspelen, het WK-schaatsen en -voetbal en grand slam tennistournooien en de Tour de France om enkele sportieve hoogtepunten te noemen. In de Tour worden gaatjes dichtgereden....'een tandartspraktijk beginnen' heet dat in wielrenjargon.....
Sportprestaties beïnvloed door slecht gebit
In tegenstelling tot wat men zou vermoeden bij topsporters, krachtpatsers die gezondheid uitstralen, blijkt het slecht gesteld te zijn met hun dentitie. Het Britsh Journal of Sports Medicine publiceerde onlangs een onderzoek, waaruit bleek dat de meeste atleten die deelnamen aan de Olympische Spelen in Londen 2012 een opvallend slecht gebit hadden.
20% van de ondervraagde atleten kon minder goed presteren door een slecht gebit en 1 op de 3 onderzochte atleten gaf toe dat het slechte gebit de levenskwaliteit en resultaten op sportgebied op een negatieve manier beinvloedde. Dat is niet niks.
Dieet, immuunsysteem, onderhoud
Het mondonderzoek werd verricht bij 302 atleten, voornamelijk afkomstig uit Afrika, Amerika en Europa. Van de inderzochte atleten bleek 55% 1 of meer carieslaesies te hebben, 45% aan tanderosie te lijden en 76% had een gingivitis. Vermoed werd dat het dieet van de topsporters de oorzaak is aan de slechte conditie van het gebit. Met name de (zoete) energiedranken en een dieet van koolhydraten zouden de boosdoeners zijn.
Een andere plausibele verklaring is dat de intensieve training een aanslag op het immuunsysteem pleegt. Tenslotte ligt het ook voor de hand dat een atleet minder aandacht aan (het onderhoud van) zijn gebit schenkt, omdat hij/zij vooral focust op andere gezondheidsfactoren.
Gemiste kans
Een slechte dentitie heeft een behoorlijk negatieve invloed op de algehele gezondheid en kan zelfs de kans op een hartaanval of een longontsteking vergroten. Met een betere preventie en interventie zouden sportprestaties in ieder geval verbeterd kunnen worden. Het is vreemd dat er met de minieme verschillen in topsportresultaten zo weinig aandacht aan dit gezondheidsprobleem wordt geschonken.
Een slecht gebit zou zomaar het verschil kunnen betekenen tussen een zilveren of een gouden medaille. Gemiste kans voor de topsporter, maar ook een gemiste kans voor de tandheelkunde.
Hier ligt een braakliggend werkterrein, met name voor de tandarts die naast tandheelkundige prestaties ook sportieve prestaties op waarde weet te schatten.
Verwante literatuur:
'Algemene Ziekteleer voor Tandartsen': Eetstoornissen en voedingsdeficiënties
Auteur(s): Marijke Simons