Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2019 | Uitgave 6/2019

Tandartspraktijk 6/2019

Het recept voor een 100% kleurmatch

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2019
Auteurs:
Maarten de Beer, Marat Awdaljan
Belangrijke opmerkingen
Maarten de Beer (Nijmegen 2015) is als tandarts werkzaam bij IJsselstate Tandartsen te Dieren en Tandartsenpraktijk Apeldoornseweg 59 te Arnhem. Naast zijn werkzaamheden houdt hij zich intensief bezig met adhesieve en restauratieve tandheelkunde, waarbij fotografie een belangrijke rol speelt.
Marat Awdaljan is tandtechnicus bij Natuurlijk! Excent in Veenendaal. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar een wetenschappelijk onderbouwde keuzemethode van keramiekpoeders. Hierbij heeft hij inmiddels een software ontwikkeld, genaamd Matisse, waarmee sneller en beter natuurgetrouwe resultaten worden bereikt.

Samenvatting

Een van de moeilijkste uitdagingen voor een tandarts en tandtechnicus is een kroon of facing maken op één centrale incisief en deze perfect overeen te laten komen met de rest van de dentitie. Om een goede match te krijgen tussen twee incisieven hebben we met veel factoren te maken. Allereerst natuurlijk de vorm en de kleur van het element. Daarnaast echter ook vele anatomische karakteristieken, zoals breuklijntjes, witte vlekken of glazuurdefecten. Als het middels de traditionele kleurbepaling al mogelijk is om de goede kleur te bepalen, moet deze vervolgens nog feilloos gecommuniceerd worden naar de tandtechnicus. Een bijna onmogelijke opgave. In dit artikel presenteren we aan de hand van een casus hoe een goede kleurbepaling objectief verkregen kan worden en hoe die vervolgens vertaald kan worden naar een recept voor de tandtechnicus waarmee een voor 100% voorspelbaar resultaat met porselein verkregen gaat worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2019

Tandartspraktijk 6/2019 Naar de uitgave

Redactioneel

Geslaagd?

OriginalPaper

Dahlen van molaren