Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2008 | Artikelen | Uitgave 2/2008

Bijblijven 2/2008

Het placebo-effect in de huisartsenpraktijk: communicatie als medicijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2008
Auteurs:
W. Verheul, mevrouw prof.dr. J. M. Bensing
Belangrijke opmerkingen
promovendus, Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), Utrecht.
directeur Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL), Utrecht; hoogleraar afdeling Gezondheidspsychologie, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht.

Samenvatting

Er is groeiend empirisch bewijs dat conditioneringsprocessen, het manipuleren van verwachtingen en de reductie van negatieve gevoelens een placebo- (of nocebo-)effect in werking kunnen zetten. De arts-patiëntcommunicatie biedt mogelijkheden om deze mechanismen te beïnvloeden. Het is voor de effectiviteit van de behandeling van belang dat huisartsen zich bewust zijn van deze mechanismen en de werking ervan proberen in te schatten. Zij kunnen doelgerichte communicatie hierbij op verschillende manieren als instrument gebruiken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2008

Bijblijven 2/2008 Naar de uitgave