Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2011 | origineel artikel | Uitgave 1/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2011

Het peroperatieve gebruik van 3D-beeldvorming bij fracturen aan de extremiteiten

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 1/2011
Auteurs:
M.S.H. Beerekamp, R. Haverlag, J.S.K. Luitse, D.Th. Ubbink, J.C. Goslings
Belangrijke opmerkingen
arts-onderzoeker, chirurg, chirurg, arts-klinisch epidemioloog, chirurg

Samenvatting

Doel: Vaststellen of bij fracturen aan de extremiteiten peroperatieve driedimensionale beeldvorming, 3-Dimensional Rotational X-ray (3D-RX), meer inzicht verschaft in de positie van de fractuurfragmenten en het osteosynthesemateriaal dan het peroperatieve gebruik van tweedimensionale (2D) röntgendoorlichting. Met de 3D-RX-scan kunnen tweedimensionale opnamen van de botstructuren worden gemaakt, maar ook een driedimensionale reconstructie die vergelijkbaar is met een CT-scan.
Opzet: Retrospectief cohortonderzoek.
Methode: In een periode van 2,5 jaar werden 85 fractuuroperaties geïncludeerd. Vastgesteld werd bij hoeveel operaties een correctie in de repositie en/of fixatie werd aangebracht naar aanleiding van de peroperatieve 2D-röntgendoorlichting, en/of bij hoeveel operaties correcties werden verricht na (additioneel) gebruik van een 3D-RX-scan, terwijl er geen indicatie was voor deze correcties naar aanleiding van de 2D-röntgendoorlichting.
Resultaten: Bij twintig van de 85 fractuuroperaties (24%) werd een correctie aangebracht na 2D-röntgendoorlichting; een aanvullende 3D-RX-scan gaf bij twee van deze twintig patiënten aanleiding tot het verrichten van extra correcties. Bij de overige 65 fractuuroperaties gaf de 2D-röntgendoorlichting geen aanleiding tot correcties; een additionele 3D-RX-scan leidde bij elf van deze patiënten toch tot correcties in de repositie en/of fixatie. In totaal werden dus bij dertien van de 85 patiënten (15%) aanvullende correcties verricht na een 3D-RX-scan, naar aanleiding van een probleem dat niet was herkend op de eerder gemaakte 2D-röntgendoorlichting.
Conclusie: Peroperatieve 3D-beeldvorming verschaft, ten opzichte van de 2D-röntgendoorlichting, meer informatie bij 15% van de fractuuroperaties aan de extremiteiten. Deze informatie biedt de chirurg de gelegenheid om de repositie en/of fixatie nog tijdens de operatie te verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 1/2011 Naar de uitgave

trauma in beeld

Tegen de lamp gelopen

Dutch trauma publications abroad

Dutch trauma publications abroad