Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Urologie 6/2013

Het perioperatieve antistollingsbeleid in de urologische praktijk in Nederland

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6/2013
Auteurs:
dr. M.M. van Dijk, drs. E.P. van Haarst, dr. M.S. Lambooij, drs. E.A. Heldeweg
Belangrijke opmerkingen
dr. M.M. van Dijk, uroloog, afdeling Urologie, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam
drs. E.P. van Haarst, uroloog, afdeling Urologie, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam
dr. M.S. Lambooij, senior onderzoeker, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven
drs. E.A. Heldeweg, uroloog, afdeling Urologie, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam

Samenvatting

Introductie: Indien een patiënt die een operatieve ingreep moet ondergaan een vitamine K-antagonist of trombocytenaggregatieremmer gebruikt, zal besloten moeten worden of de patiënt deze medicatie moet stoppen, of kan continueren. Het risico van bloedingscomplicaties moet worden afgezet tegen het tromboserisico. Recente richtlijnen adviseren carbasalaatcalcium perioperatief te continueren, tenzij minimale bloedingen ernstige gevolgen hebben. Het doel van deze studie was het perioperatieve antistollingsbeleid in de urologische praktijk in Nederland te inventariseren.
Materiaal: Per e-mail is een online enquête naar alle urologen in Nederland gestuurd. Nagevraagd is welke medicatie (acenocoumarol, fenprocoumon, clopidogrel, acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium en dipyridamol) gestaakt wordt bij verschillende urologische ingrepen.
Resultaten: Het perioperatieve beleid is consistent bij de vitamine K-antagonisten en clopidogrel. Bij carbasalaatcalcium is dat niet het geval. Behandeling met carbasalaatcalcium wordt vaker gestaakt dan in de meeste richtlijnen wordt geadviseerd.
Conclusies: Het perioperatieve beleid bij carbasalaatcalciumgebruik is niet consistent. Consensus over het optimale perioperatieve antistollingsbeleid is wenselijk. Onderzoek naar de chirurgische risico’s van het continueren van antistollingstherapie is nodig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2013

Tijdschrift voor Urologie 6/2013 Naar de uitgave