Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2013 | Nascholing | Uitgave 9/2013

Huisarts en wetenschap 9/2013

Het non-hodgkinlymfoom

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2013
Auteurs:
Fazil Baboe, dr. Elly Lugtenburg
Belangrijke opmerkingen
Erasmus MC, afdeling Hematologie, ’s Gravendijkwal 230, 3015 CE Rotterdam: F. Baboe, internist-hematoloog; dr.P.J. Lugtenburg, internist-hematoloog
• Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Baboe F, Lugtenburg PJ. Het non-hodgkinlymfoom. Huisarts Wet 2013;56(9):466-71.
Non-hodgkinlymfoom (NHL) is een verzamelnaam voor ongeveer vijftig verschillende lymfomen, waarvan folliculair lymfoom (20-30%) en diffuus grootcellig B-cellymfoom (40%) het vaakst voorkomen. De non-hodgkinlymfomen vormen de grootste groep hematologische maligniteiten, maar zijn desondanks tamelijk zeldzaam. Bij de meeste patiënten zijn het systeemziekten die verscheidende lymfeklierstations en vaak ook organen aantasten. Systemische behandeling is daarom vrijwel altijd geïndiceerd.
Meestal treedt een NHL aan het licht als een pijnloze lymfeklierzwelling, soms met zogeheten B-symptomen, algemene klachten zoals onverklaarde persisterende koorts, heftig nachtzweten en onverklaard gewichtsverlies.
Het folliculair lymfoom is vaak indolent, het diffuus grootcellig B-cellymfoom begint als een snel progressieve lymfadenopathie en heeft vaak ook extranodale lokalisaties.
De behandeling van FL varieert van watchful waiting tot combinaties van radio-, immuno- en chemotherapie in wisselende intensiteit. Allogene stamceltransplantatie biedt de enige mogelijkheid op genezing. De standaardbehandeling van DLBCL bestaat uit chemotherapie plus het monoklonale antilichaam rituximab (R-CHOP). Meer dan de helft van de patiënten geneest.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2013

Huisarts en wetenschap 9/2013 Naar de uitgave

Intermezzo

Terecht

Spreekuur

Partnergeweld