Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-03-2019 | Artikel | Uitgave 2/2019

Neuropraxis 2/2019

Het nemen van medische beslissingen door patiënten met de ziekte van Parkinson

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Janneke Koerts, Josephien Jansen, Oliver Tucha

Samenvatting

Binnen de gezondheidzorg stelt het ethische principe ‘autonomie’ dat patiënten het recht hebben om zelf te beslissen over de zorg die zij ontvangen. Dit principe gaat er vanuit dat patiënten over de capaciteit beschikken om deze beslissingen te nemen. De ziekte van Parkinson is een progressieve, neurodegeneratieve aandoening die wordt gekenmerkt door motorische symptomen, maar ook door niet-motorische symptomen, zoals cognitieve en emotionele stoornissen. Als de ziekte voortschrijdt en de complexiteit van de behandeling toeneemt, zou de situatie kunnen ontstaan dat een patiënt met de ziekte van Parkinson verminderd in staat is om medische beslissingen te nemen. In zo’n geval zou het ethische principe ‘weldoen’ (d.w.z. het recht om behandeling en zorg te ontvangen die het beste is voor de patiënt) wellicht zwaarder moeten wegen dan het principe ‘autonomie’. De vraag is daarom of patiënten met de ziekte van Parkinson in staat zijn om medische beslissingen te nemen en hoe dit kan worden vastgesteld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Neuropraxis 2/2019 Naar de uitgave