Gepubliceerd in:
2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Het Nederlandse voedingspeilingsysteem
(mei 2009)
Auteurs : Dr.Ir. M.C. Ocké, Dr.Ir. E.J. de Boer, Dr.Ir. C.T.M. van Rossum
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Van 1987 tot 1998 zijn er drie landelijke voedselconsumptiepeilingen uitgevoerd. Daarna is het voedingspeilingsysteem vernieuwd. Het nieuwe systeem bestaat uit diverse modules van onderzoek naar de voedselconsumptie en vervolgonderzoek daarop. Sinds 2003 zijn drie modules volgens het nieuwe voedingspeilingsysteem geïmplementeerd. Ten eerste is dit de basisgegevensverzameling, een continue voedselconsumptiepeiling bij een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking tussen de 7 en 69 jaar (circa 1200 personen per jaar). Een pilot hiervoor onder jongvolwassenen is in 2003 uitgevoerd. Ten tweede is er een module van voedselconsumptiepeilingen onder specifieke groepen. In dit kader zijn in 2005-06 jonge kinderen onderzocht en wordt nu een peiling onder ouderen voorbereid. De derde module betreft voedingsstatusonderzoek naar het niveau van vitamines of mineralen in bloed of urine.
Door het voedingspeilingsysteem komt informatie beschikbaar over de consumptie van voedingsmiddelen en de daarmee samenhangende inneming van energie, voedingsstoffen en potentieel schadelijke stoffen. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de opzet en uitvoering van de voedselconsumptiepeilingen en wordt aan de hand van enkele voorbeelden het gebruik van de gegevens toegelicht.