Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2001 | Uitgave 5/2001

Tijdschrift voor Psychotherapie 5/2001

Het Minnesota-model: een stappenbenadering van verslavingsproblematiek

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 5/2001
Auteurs:
Jozef Corveleyn, Stiene van Limbergen
Belangrijke opmerkingen
Jozef Corveleyn, doctor in de psychologie en psychoanalyticus, is gewoon hoogleraar aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de K.U. Leuven, verantwoordelijke voor het Centrum voor Dieptepsychologie.
Stiene van Limbergen, klinisch psychologe. Onderzoeksmedewerkster aan het Centrum voor Dieptepsychologie van de K.U. Leuven.Correspondentieadres: Tiensestraat 102, 3000 Leuven

Abstract

Het Minnesota-model hanteert, vanuit een ziektevisie op verslaving, een stappenbenadering waarbij de nadruk op abstinentie en revalidatie ligt. In dit artikel beschrijven we eerst de visie van het Minnesota-model (MM) op verslavingsproblematiek en de hieraan gerelateerde behandelvisie. Vervolgens bespreken we de therapeutische mechanismen die deze benadering typeren, om ten slotte gegevens uit vergelijkend effectonderzoek omtrent het model aan te reiken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel