Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2015 | Wetenschap | Uitgave 7/2015

GZ - Psychologie 7/2015

Het meten van volgehouden selectieve aandacht bij kinderen en jongeren

Welke rol speelt de onderzoeker bij de uitkomsten van de Bourdon-Vos test?

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 7/2015
Auteur:
Y. Kaldenbach
Belangrijke opmerkingen
Over de auteur
Drs. Yaron Kaldenbach is gz-psycholoog, cognitief gedragstherapeut VGCt, kinder- en jeugdpsycholoog NIP en supervisor voor de Basisaantekening Psychodiagnostiek NIP. Hij is werkzaam bij Altrecht GGZ en Apollo Praktijk. Correspondentie: ykaldenbach@hotmail.com.
Woord van dank
De auteur bedankt alle betrokken medewerkers van de jeugdafdeling van Altrecht GGZ en de RINO-opleidelingen van de GZ15Fgroep in Leiden voor hun belangenloze deelname aan dit onderzoek. Daarnaast wordt methodoloog dr. Ben Baarda (Universiteit Utrecht) bedankt voor het meedenken over de onderzoeksopzet en statistische analyses.

Samenvatting

Hoewel de normering van de test gedateerd is, wordt de Bourdon-Vos nog veel gebruikt in neuropsychologisch onderzoek naar volgehouden aandacht bij kinderen en jongeren. Deze test meet hun werktempo, verschillende aspecten van nauwkeurigheid en aandachtsfluctuaties. Een veelgehoord bezwaar tegen de test is dat de onderzoeker een grote rol zou spelen bij de uitkomsten van de test, vanwege het handmatig registreren van de regeltijden. Hierdoor zou dezelfde testprestatie bij afname door verschillende onderzoekers tot verschillende uitkomsten leiden. In een pilotstudie (n=10) is hiervoor echter geen enkele aanwijzing gevonden (onderzoeksresultaat: 100% overeenstemming tussen de testuitkomsten van 10 onderzoekers). De pilotstudie is vervolgens herhaald, met een grotere steekproef en een praktijkcasus. Daarbij kregen 35 collega’s een video van een testafname bij een veertienjarige jongen te zien en registreerden zij onafhankelijk van elkaar de regeltijden. Opnieuw werd grote overeenstemming tussen de onderzoekers gevonden (ruim 97%). De statistisch significante afwijking die op een enkele uitkomstmaat gevonden werd, had geen enkele klinische implicatie. Voor het veelgehoorde bezwaar dat de Bourdon-Vos een lage interbeoordelaarsbetrouwbaarheid zou hebben, zijn dus geen aanwijzingen gevonden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

GZ - Psychologie 7/2015 Naar de uitgave