Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2010

Het meten van samenwerking in de zorg voor COPD-patiënten

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2010
Auteurs:
Anneke van Dijk-de Vries, Inge Duimel-Peeters, Jean Muris, Geertjan van Wesselings, George Beusmans, Bert Vrijhoef
Belangrijke opmerkingen
Afdeling Transmurale Zorg MUMC+
Capaciteitsgroep Huisartsgeneeskunde, Universiteit Maastricht
Capaciteitsgroep Pulmonologie, Universiteit Maastricht
Afdeling Transmurale Zorg MUMC+ / Tranzo, Universiteit Tilburg
Prof. Dr. H.J.M. Vrijhoef, Maastricht Universitair Medisch Centrum, Afdeling Transmurale Zorg, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht, tel. 043-3874407,

Samenvatting

Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, is effectieve multidisciplinaire samenwerking in een team van zorgverleners van belang. Samenwerking is echter een abstract begrip en een instrument om de samenwerking tussen zorgverleners te evalueren ontbreekt. Deze studie beschrijft de totstandkoming van een dergelijk meetinstrument op basis van het Integrated (Health Care) Team Effectiveness Model (ITEM). De studie is toegepast op geïntegreerde COPD-zorg volgens een keten-DBC. Het ITEM is allereerst in focusgroepinterviews vanuit de praktijk ingevuld door vertegenwoordigers van de kerndisciplines in COPD-zorg. Hieruit is een meetinstrument afgeleid. Deze ‘ITEM-checklist’ is een checklist bestaande uit 25 stellingen over samenwerking. Zorgverleners kunnen dit gebruiken als basis voor een teamevaluatiegesprek. Het instrument is ter member check voorgelegd aan huisartsen, COPD-praktijkondersteuners, longverpleegkundigen en een longarts en vervolgens uitgetest onder zes leden van een COPD-samenwerkingsverband. Op basis van een Principal Component Analysis zijn drie intern consistente (α = 0.76-0.81) componenten onderscheiden, die teruggrijpen op de ITEM-domeinen ‘teameffectiviteit’, ‘teamproces’ en ‘teamkenmerken’. De combinatie van het theoretische ITEM-model met input vanuit het werkveld blijkt zo een bruikbare manier om een gefundeerd en in de praktijk toepasbaar meetinstrument te ontwikkelen. Deze studie bespreekt aanknopingspunten voor verfijning van het instrument.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2010 Naar de uitgave