Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikelen | Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2009

Het meten van kwaliteit van leven bij ernstig demente verpleeghuisbewoners: psychometrische eigenschappen van de QUALID-schaal

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 5/2009
Auteurs:
D. Schalkwijk, L. R. Verlare, M. T. Muller, D. L. Knol, J. T. van der Steen
Belangrijke opmerkingen
Specialist ouderengeneeskunde Zorggroep de Leiboom, verpleeghuis Sint Jozef te Deventer. Thans het Zand, Zwolle Specialist ouderengeneeskunde, Zorgcirkel Alkmaar. Thans AIOS huisartsengeneeskunde Sociaal gerontoloog afdeling Verpleeghuisgeneeskunde, VU medisch centrum Amsterdam Methodoloog VU medisch centrum Amsterdam, EMGO Instituut, afdeling Epidemiologie en Biostatistiek Epidemioloog ,VU medisch centrum Amsterdam, EMGO Instituut, afdeling Verpleeghuisgeneeskunde en afdeling Sociale Geneeskunde Correspondentie: Dorus Schalkwijk, Zorgspectrum het Zand, Hollewandsweg 17, 8014 BE, Zwolle.

Samenvatting

De Quality of Life in Late-Stage Dementia (QUALID) schaal is een meetinstrument om kwaliteit van leven te meten bij patiënten met een ernstige dementie, door een interview met een verzorgende over de situatie in de afgelopen week. Wij interviewden verzorgenden van 48 ernstig dementerende patiënten in twee verpleeghuizen in Nederland om de psychometrische eigenschappen van de Nederlandse vertaling van de QUALID te bepalen. De test-hertest betrouwbaarheid was goed, met een Concordantie Correlatie Coëfficiënt (CCC) van 0,82 en een 95%-betrouwbaarheidsinterval van 0,70-0,90; de interbeoordelaars betrouwbaarheid was matig met een CCC van 0,49 (95%-betrouwbaarheidsinterval: 0,17-0,72). Er was een significante maar lage correlatie tussen de QUALID en geobserveerd onwelbevinden met de Discomfort Scale - Dementia of Alzheimer Type (DS-DAT) van 0,32 (betrouwbaarheidsinterval 0,04-0,56). De QUALID lijkt geschikt om kwaliteit van leven te meten bij patiënten met een ernstige dementie als dezelfde observator iemand in de tijd volgt in longitudinaal onderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 5/2009 Naar de uitgave

Signalementen

Signalementen

Congresagenda

Congresagenda