Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8. Het klinisch interview in de persoonlijkheidsdiagnostiek

Auteur : Drs. W. M. Snellen

Gepubliceerd in: Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Naast projectieve technieken en vragenlijsten, is het voor de diagnosticus raadzaam het klinisch interview in te zetten in de persoonlijkheidsdiagnostiek. Tijdens de interviews toetst de diagnosticus niet alleen de vermogens van de cliënt om confrontaties te verdragen, maar ook hoe het niveau van psychisch functioneren zich houdt onder druk. Hoe gaat dat in zijn werk en waar moet je op letten bij de praktische uitvoering? Dit hoofdstuk behandelt het structurele interview en hoe de diagnosticus goede voorwaarden voor een optimaal proces hiervoor creëert. Ook komen de niet-onaanzienlijke moeilijkheden die de diagnosticus hierbij kan ondervinden aan de orde. Om de diagnosticus te helpen bij een goede praktische uitvoering ervan zijn in dit hoofdstuk tips en praktische voorbeelden opgenomen. Bijzondere aandacht is er voor het reguleren van het spanningsniveau tijdens het interviewproces en hoe de diagnosticus voorkomt te worden ingezogen in de interactiepatronen met de cliënt.
Voetnoten
1
Hij breekt dan het gesprek zelf uiteraard niet abrupt af, maar vraagt bijvoorbeeld verder naar de hobby’s en dergelijke.
 
2
De drie S-regel helpt de auteur bij het formuleren en plaatsen van confrontaties. Deze door de auteur geconstrueerde regel is in de praktijk en voor onderwijsdoeleinden bruikbaar gebleken.
 
Metagegevens
Titel
Het klinisch interview in de persoonlijkheidsdiagnostiek
Auteur
Drs. W. M. Snellen
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1939-8_8