Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Onze Correspondent | Uitgave 5/2010

Psychopraktijk 5/2010

Het Japanse schema

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 5/2010
Auteur:
Mariëlle Gorissen-van Eenige
Belangrijke opmerkingen
Dr. M. Gorissen-van Eenige werkt als klinisch neuropsychologe bij TELL Community Counseling and Assessment Services, Tokyo.

Samenvatting

Een belangrijk schema in de Japanse samenleving is een streven naar harmonie van de groep. Empathie, compliance en conformeren zijn van groot belang, want conflict in de groep moet vermeden worden. Wie zich in Japan verdiept zal ongetwijfeld op een bepaald moment horen van honne en tatemae, concepten die -volgens sommigenspecifiek zijn voor de Japanse cultuur. Bij een zoektocht naar de exacte betekenis van beide begrippen kwam ik nogal wat uiteenlopende beschrijvingen tegen, maar mijn inziens komt het grofweg neer op het volgende. Honne is het uiten van je echte gedachten en gevoelens. Iets wat je normaliter in Japan alleen doet in je ingroup, c.q. je familie en allerbeste vrienden. (Maar, als je bezopen bent mag je ook eerlijk zijn tegen je collega’s en superieuren zonder dat dit de dag erna consequenties heeft!) Tatemae representeert -kort door de bocht geformuleerd- de façade, gekenmerkt door diplomatieke of vage taal en ontwijkend gedrag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Psychopraktijk 5/2010 Naar de uitgave

Cliëntenvoorlichting

Groepsschematherapie