Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2005 | Artikel | Uitgave 3/2005

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2005

Het gedachteschema in cognitieve gedragstherapie.

Van BANG naar ENG

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 3/2005
Auteurs:
Steven Meijer, Erik ten Broeke, Ger Schurink
Belangrijke opmerkingen
steven meijer en erik ten broeke zijn gedragstherapeut en verbonden aan VISIE, praktijk voor eerstelijns psychologie, psychotherapie & assessment te Deventer.
ger schurink is gedragstherapeut en verbonden aan Schurink Psychotherapie & Training te Borne.
S. Meijer, p/a VISIE, Veenweg 1, 7416 BA Deventer
Dit artikel is gebaseerd op hoofdstuk 4 van Ten Broeke, Van der Heiden, Meijer en Schurink (2004).
Thought records in cognitive behaviour therapy
Thought records are widely used in cognitive behaviour therapy. A thought record is intended to change automatic negative thoughts or beliefs. This paper presents a step-by-step description of the way a thought record may be used in therapy using the Socratic method. Firstly, the most important automatic negative thought is selected and the pros and cons are scrutinized. Secondly, a realistic and balanced thought is formulated. The main aim of the paper is to help therapists to optimize the use of thought records in everyday practice. With this goal in mind, several possible mistakes in using thought records and ways to avoid them are discussed.

Abstract

Het gedachteschema wordt veel gebruikt in de cognitieve gedragstherapie en is bedoeld om automatische negatieve gedachten of opvattingen te veranderen. In dit artikel wordt stap voor stap beschreven hoe het gedachteschema met behulp van de socratische methode kan worden toegepast. Na selectie van de belangrijkste automatische negatieve gedachte (BANG) wordt onderzocht welke argumenten vóór en welke tegen de BANG pleiten. Vervolgens wordt een realistische en evenwichtige nieuwe gedachte (ENG) geformuleerd. Het belangrijkste doel van dit artikel is de therapeut te helpen in de dagelijkse praktijk optimaal van het gedachteschema gebruik te maken. Met dit doel voor ogen worden ook mogelijke fouten en valkuilen bij het werken met het gedachteschema aan de orde gesteld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2005

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2005 Naar de uitgave