Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | Wetenschappelijk Artikelen | Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010

Het gebruik van (volks)gezondheidsinformatie door beleidsmakers: een studie in Midden-Holland

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2010
Auteurs:
Drs. Betty Steenkamer, Joyce de Goede, Henriïtte Treurniet, Kim Putters, Hans van Oers

Resumen

Dit artikel beschrijft een casestudie op het gebied van beleidsontwikkeling in de gezondheidszorg in Midden Holland. In deze regio hebben het RIVM, de GGD Hollands Midden en de zorgaanbieders een unieke verzameling aan data op het gebied van gezondheid, preventie en de huidige en toekomstige zorgvraag en zorgaanbod samengebracht in het rapport “Groeien in Gezondheid: Gezondheid en zorg in Midden Holland, nu en in de toekomst”. Deze casestudie geeft inzicht in de totstandkoming en verspreiding van het rapport en de bevorderende factoren voor het gebruik van de onderzoeksresultaten binnen beleidsontwikkeling door drie gebruikersgroepen: ambtenaren, GGD-ers en zorgaanbieders. Deze processen zijn met behulp van documentenanalyse, interviews, groepsdiscussies en schriftelijke vragenlijsten in kaart gebracht en getoetst aan een conceptueel model voor het gebruik van onderzoeksresultaten binnen beleidsontwikkeling. Tegen de verwachting van het model in leek de interactie tussen de onderzoekers en de gebruikers geen centrale rol te spelen bij de drie bestudeerde gebruikersgroepen. Verder verschilde het verklarende mechanisme voor de doorwerking van het gebruik van onderzoeksresultaten binnen beleidsontwikkeling per gebruikersgroep. Vooral de inhoudelijke breedte van het rapport, de media-aandacht, tijdsaspecten en de persoonsfactoren van de gebruikers hebben bijgedragen aan het gebruik van het rapport.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2010 Naar de uitgave