Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Uit de praktijk | Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010

Het Foreign Accent Syndrome - een reactie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2010
Auteur:
Roelien Bastiaanse
Belangrijke opmerkingen
prof. dr. Y.R.M. Bastiaanse, neurolinguïste, Rijksuniversiteit Groningen.

Samenvatting

Het Foreign Accent Syndrome is een zeldzaam, maar intrigerend verschijnsel. Zoals in het voorgaande artikel is beschreven, is het meestal het gevolg van een laesie in de linker frontopariëtale hersendelen, maar er is ook melding gemaakt van subcorticaal letsel. De naam van het syndroom doet vermoeden dat iemand na het hersenletsel met een buitenlands accent gaat praten, maar dat is natuurlijk niet zo. De patiënt spreekt anders dan voorheen en dat wordt door de hoorder ervaren als een buitenlands accent. Of men een buitenlands accent herkent en om welk buitenlands accent het dan gaat, hangt af van de ervaring die de hoorder heeft in het luisteren naar tweedetaalsprekers. In Nederland zal men niet snel zeggen dat iemand met een Birmees of Roemeens accent spreekt, simpelweg omdat met niet bekend is met dergelijke accenten. Dat is ook in het bovenstaande artikel het geval: er wordt gesproken van een Pools, Duits, Aziatisch en Indonesisch accent. Dat zijn accenten waar de Nederlander bekend mee is. Kortom, het Foreign Accent Syndrome is in the ear of the beholder.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010 Naar de uitgave

Signalement

Signalement