Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Beschouwing | Uitgave 2/2015

Huisarts en wetenschap 2/2015

Het einde van de gewone praktijkbloeddrukmeting?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 2/2015
Auteurs:
dr. Mark van der Wel, dr. Nynke Scherpbier-de Haan
Belangrijke opmerkingen
Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Geert Grooteplein Noord 21, 6500 HB Nijmegen: dr. M.C. van der Wel, huisarts-onderzoeker; dr. N.D. Scherpbier-de Haan, hoofd eerstelijnsvervolgopleidingen • Correspondentie: mark.vanderwel@radboudumc.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van der Wel MC, Scherpbier-de Haan ND. Het einde van de gewone praktijkbloeddrukmeting? Huisarts Wet 2015;58(2):70-3.
Meetfouten en het wittejasseneffect staan een betrouwbare bepaling van de bloeddruk in de spreekkamer in de weg. Dat is de reden waarom de geprotocolliseerde thuismeting en de 24-uursmeting een plaats hebben gekregen in het cardiovasculair risicomanagement. Nadelen zijn respectievelijk een beperkt zicht op de uitvoering en ongemak bij de patiënt. Een andere beperking is dat de risicotabellen voor cardiovasculair risicomanagement zijn gebaseerd op praktijkmetingen die men lege artis heeft uitgevoerd. Een seriële automatische 30-minutenbloeddrukmeting op de praktijk is een meting waarbij meetfouten en wittejasseneffect grotendeels zijn gereduceerd. De methode maakt gebruik van een 24-uursmeter die is ingesteld op een meetinterval van 5 minuten, waarbij de patiënt alleen in een ruimte zit. Bij validering van de methode blijkt de uitslag vergelijkbaar te zijn met de dagwaarde van een 24-uursmeting. Bovendien is de reproduceerbaarheid van een 30-minutenpraktijkbloeddrukmeting beter dan die van een lege artis praktijkmeting. De 30-minutenpraktijkbloeddrukmeting zou een plaats kunnen krijgen naast de 24-uursmeting en de geprotocolliseerde thuismeting bij het achterhalen van een wittejasseneffect.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Huisarts en wetenschap 2/2015 Naar de uitgave