Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2016 | Wetenschap | Uitgave 3/2016

GZ - Psychologie 3/2016

Het effect van ‘Rehabilitatie door zelfmanagement’ op empowerment

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Lisa van den Elsen, Kirsten van Steenbergen-Weijenburg, Marianne Laheij, Anna Muntingh, Henny Sinnema, Jan Spijker
Belangrijke opmerkingen
Over de auteur
Klinisch psycholoog Lisa van den Elsen werkt bij Pro Persona, in team angst en FACT-psychose.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar het effect van de module ‘Rehabilitatie door zelfmanagement’ op empowerment bij patiënten met chronische angst en depressie in de gespecialiseerde ambulante GGZ. De 65 Patiënten die deelnamen aan de module en 62 patiënten die de gebruikelijke zorg continueerden, vulden daarvoor (bij aanvang en zes maanden daarna) vragenlijsten in. Hun empowerment werd gemeten met de Nederlandse Empowerment Vragenlijst. Uit primaire analyses (onafhankelijke t-testen) waarin de verschilscores van beide groepen werden vergeleken, blijkt dat de totaalscore van empowerment significant verschilde in het voordeel van de experimentele groep van patiënten die de module ‘Rehabilitatie door zelfmanagement’ had gevolgd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

GZ - Psychologie 3/2016 Naar de uitgave