Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | Uitgave 4/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011

Het effect van de GGD brochure “GSM- en UMTS-antennes, wat betekenen ze voor uw gezondheid?” op de risicoperceptie van GSMen UMTS-antennes

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2011
Auteurs:
Paola Esser, Hans Bosma
De afgelopen tien jaar is het gebruik van mobiele telefonie, en daarmee ook het aantal GSM/UMTS antennes, enorm toegenomen. Onder meer deze sterke groei van de mobiele telefonie heeft de afgelopen jaren geleid tot publieke bezorgdheid over mogelijke schadelijke gezondheidseffecten van GSM/UMTS antennes. Ter ondersteuning van de publieksvoorlichting is er door GGD Nederland en het toenmalige Landelijk Centrum Medische Milieukunde een brochure gemaakt “GSM- en UMTS-antennes, wat betekenen ze voor uw gezondheid?” Het hoofddoel van deze studie was om na te gaan wat het effect is van het lezen van deze GGD brochure op de risicoperceptie van GSM/UMTS antennes. Een digitale vragenlijst werd twee keer voorgelegd aan elke deelnemer in een randomized controlled trial (RCT). Voor het trekken van de steekproef is gebruik gemaakt van een Internet onderzoekspanel. De gegevens van 365 deelnemers zijn met behulp van variantieanalyse geanalyseerd. Ten opzichte van de controlegroep blijkt het lezen van de GGD brochure in de interventiegroep te hebben geleid tot minder bezorgdheid (lagere risicoscore). Bovendien bleek dit positieve effect van de brochure het grootst bij degenen met een negatieve attitude ten opzichte van GSM/UMTS antennes (vooral ouderen en laag opgeleiden). Concluderend kunnen we stellen dat de GGD brochure een effectief hulpmiddel is in de dagelijkse GGD praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2011 Naar de uitgave