Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2018 | Uit de oude doos (2) | Uitgave 4/2018

Tandartspraktijk 4/2018

Het dilemma ‘behoud of extractie’

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2018
Auteur:
Jan van Hoeve
Belangrijke opmerkingen
Jan van Hoeve, parodontoloog in ruste, heeft jarenlang patiënten gedocumenteerd en hierover in het verleden in TP gepubliceerd. Onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie is in 2008 een selectie van zijn publicaties gebundeld in het boek ‘Parodontologie in de Praktijk’.

Samenvatting

In 2006 verscheen in TP het artikel met bovenstaande titel, waarin ter illustratie van omgaan met dit dilemma twee gevallen beschreven werden. Bij beide patiënten konden zeer dubieuze c.q. zo goed als verloren beschouwde elementen tijdens de initiële parodontale behandeling behouden blijven. Deze casuïstiek betrof een periode van negen jaar (1997-2006).
Terugkijkend willen we graag in deze rubriek de vragen ‘Hoe is het nu met de patiënten?’ en ‘Zou je hun probleem weer zo aanpakken?’ beantwoorden. Het was slechts van een van beide patiënten mogelijk die informatie tot nu, 2018, te achterhalen. Het lukte ook deze patiënte te zien en we mochten foto’s maken. Het was, 12 jaar nadat ik de patiënte voor het laatst zag, een bijzondere ontmoeting, waarbij we ons beiden realiseerden dat de patiënte bij het eerste bezoek in 1997 zwanger was en dat het kind inmiddels 21 jaar is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Tandartspraktijk 4/2018 Naar de uitgave

Heynick’s Hoek

Scrimshawtanden

OriginalPaper

Lichen planus