Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-09-2015 | Uitgave 5/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2015

Het defecatiepatroon van gezonde zuigelingen tot de leeftijd van 3 maanden

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 5/2015
Auteurs:
J.H. den Hertog-Kuijl, P.L.M. van Leengoed, F. Kolk, M.C.L. van den Broek, E.A.H. Kramer, E.J. Bakker, E. Bakker-van Gijssel, A.M.W. Bulk-Bunschoten, C.M.F. Kneepkens, M.A. Benninga
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een vertaalde en bewerkte versie van de eerder verschenen publicatie: The defecation pattern of healthy term infants up to the age of 3 months. J.H. den Hertog, P.L.M. van Leengoed, F. Kolk, M.C.L. van den Broek, E.A.H. Kramer, E.J. Bakker, E. Bakker-van Gijssel, A.M.W. Bulk, C.M.F. Kneepkens, M.A. Benninga. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2012;97(6):F465–70.

Samenvatting

Achtergrond

Defecatieproblemen komen bij kinderen frequent voor. Inzicht in het normale defecatiepatroon van zuigelingen is nodig om afwijkende patronen, in het bijzonder obstipatie, beter te kunnen interpreteren.

Doel

Beschrijven van het defecatiepatroon van gezonde Nederlandse zuigelingen.

Methoden

Uit een onderzoekspopulatie van 1175 gezonde Nederlandse zuigelingen werden 600 zuigelingen zonder maag-darmklachten en medicatie geselecteerd. De ouders hielden op de leeftijd van 1, 2 en 3 maanden met behulp van een gestandaardiseerde vragenlijst en een ontlastingsdagboek gegevens bij over voeding en defecatie.

Resultaten

Bij borstgevoede zuigelingen daalde de gemiddelde defecatiefrequentie gedurende de eerste 3 maanden significant (van 3,65 tot 1,88 keer per dag); dit was niet het geval bij zuigelingen gevoed met kunstvoeding of gemengde voeding. Op elke leeftijd was de gemiddelde defecatiefrequentie bij borstgevoede zuigelingen hoger en de spreiding groter dan bij zuigelingen die kunstvoeding kregen. Borstgevoede zuigelingen hadden zachtere ontlasting die vaker geel van kleur was. Op de leeftijd van 3 maanden was de helft van het aantal luiers van zuigelingen die kunstvoeding kregen, groen van kleur. Er bestond een negatieve correlatie tussen defecatiefrequentie en hoeveelheid.

Conclusie

In de eerste 3 levensmaanden hebben borstgevoede zuigelingen frequentere, zachtere en vaker geel gekleurde ontlasting dan zuigelingen die standaardkunstvoeding krijgen. Groene ontlasting kan bij zuigelingen die standaardkunstvoeding gebruiken, als normaal worden beschouwd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 5/2015 Naar de uitgave