Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Wetenschap | Uitgave 2/2013

GZ - Psychologie 2/2013

Het Berkeley Puppet Interview: een screeningsinstrument voor psychopathologie bij jonge kinderen

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 2/2013
Auteurs:
L. L. Stone, C. van Daal, A. P. Ringoot, R.C.M.E. Engels, J. M.A.M. Janssens, R. Otten
Belangrijke opmerkingen
Auteur
Lisanne L. Stone, Rutger C.M.E. Engels, Jan M.A.M. Janssens en Roy Otten zijn werkzaam bij het Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland.
Carlijn van Daal is werkzaam bij afdeling behandeling, Pluryn, Nijmegen, Nederland.
Ank P. Ringoot is werkzaam bij de Generation R studie en de afdeling Kinder – en Jeugdpsychiatrie/psychologie, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam, Nederland.
Correspondentieadres: Lisanne L. Stone, Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen, postbus 9104, 6500 HE Nijmegen, l.stone.ru@gmail.com.

Samenvatting

Context

In dit artikel presenteren we het Berkeley Puppet Interview (BPI), een leeftijdsadequaat instrument voor zelfrapportage van probleemgedrag door jonge kinderen. Tevens rapporteren we over psychometrische eigenschappen van het BPI. Bij een steekproef van 300 kinderen, gemiddelde leeftijd 7,04 jaar (SD = 1.15), werd het BPI twee keer afgenomen met een interval van één jaar. Ouders en leerkrachten vulden vragenlijsten in over het probleemgedrag van deze kinderen. De subschalen van het BPI correleren na één jaar met elkaar. Daarnaast correleren de subschalen onderling op een betekenisvolle wijze met elkaar, wat duidt op adequate congruente validiteit. Vergelijking van het BPI met externe maten is echter nodig om congruente validiteit daadwerkelijk vast te kunnen stellen.

Belangrijkste conclusie

Het BPI lijkt een instrument met adequate psychometrische eigenschappen voor zover wij dit onderzocht hebben. Met behulp van het BPI kunnen jonge kinderen op een gestandaardiseerde manier geïnterviewd worden over hun klachten.

Implicaties voor de praktijk van GZ-psychologen.

Het BPI zou in de praktijk ingezet kunnen worden als aanvulling op de diagnostische cyclus, waardoor ook zelfrapportages door jonge kinderen een steeds belangrijkere plaats kunnen innemen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

GZ - Psychologie 2/2013 Naar de uitgave