Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Uitgave 1/2014

Denkbeeld 1/2014

Het belang van een gezonde mond

Betere mondzorg bij dementie

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Claar van der Maarel-Wierink, Frank Lobbezoo, Suzanne Delwel, Gert Jan van der Putten
Belangrijke opmerkingen
Tekst Claar van der Maarel-Wierink, Suzanne Delwel, Gert Jan Van Der Putten en Frank Lobbezoo.
Beeld Thinkstock
Claar van der Maarel-Wierink, tandartsgeriatrie, is verbonden aan de Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT), Amsterdam;
Suzanne Delwel, tandarts-promovendus en
Frank Lobbezoo, tandarts en hoogleraar Orale Functieleer zijn verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA);
Gert Jan van der Putten is specialist ouderengeneeskunde-onderzoeker bij Amaris Gooizicht te Hilversum en Radboudumc, Nijmegen.

Samenvatting

Dankzij betere dagelijkse mondhygiëne en ontwikkelingen in de tandheelkunde is het aantal ouderen met een volledige gebitsprothese de afgelopen decennia sterk verminderd. In 2030 zal volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek nog slechts acht procent van de Nederlanders een volledig kunstgebit dragen. Dat is goed nieuws, maar het betekent paradoxaal genoeg ook dat adequate mondverzorging van ouderen met dementie vaak extra tijd en inspanning vergt en nog zal gaan vergen. Toch is het belangrijk dit te doen, want problemen met de mondgezondheid hebben een grote invloed op het lichamelijk en geestelijk welbevinden. Deel 1 van een drieluik over mondgezondheid bij dementie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Denkbeeld 1/2014 Naar de uitgave

Doordenker

Verbondenheid