Skip to main content
Top

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3. HET BEGIN

Auteurs : Nel Jagt, Lou Jagt

Gepubliceerd in: Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit hoofdstuk gaat over het begin van een TGH-traject, dat – als alle begin – moeilijk is. Daarbij maakt het verschil of het initiatief tot contactlegging uitgaat van de cliënt die met een hulpvraag komt of van de werker die vrijblijvend, dringend of dwingend een hulpaanbod doet. De ‘vrijwillige’ cliënt heeft vaak een dubbel probleem: het probleem waarvoor hij hulp inroept en het probleem dat hij hulp moet vragen. De ‘onvrijwillige’ cliënt heeft ten minste het probleem dat iemand anders zich namens (een instantie in) de samenleving ongevraagd met zijn leven bemoeit. Centrale opgave voor de werker is het leggen van de basis voor een samenwerkingsrelatie waarin zij met de cliënt – ten minste gedeeltelijk – op hetzelfde spoor zit. Wanneer weloverwogen pogingen om zo’n basis te leggen stranden, zullen de wegen moeten scheiden.
Bij de start ligt het accent op probleemexploratie (3.1) die aanknoopt bij een eerste probleemomschrijving van cliënt of werker, en op uitleg over de uitgangspunten en werkwijze van TGH (3.2). In dit hoofdstuk worden probleemexploratie en uitleg na elkaar besproken, hoewel ze in de praktijk niet chronologisch op elkaar volgen maar dooreenlopen. Een dubbele praktijkschets illustreert hoe dat eruit kan zien (3.3). Ten slotte wordt de vraag gesteld voor welke cliënten de beginfase van TGH geen vervolg zal hebben (3.4).
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
Reid, Doel en Marsh spreken van respondenten of applicanten om te spreken van respondenten of applicanten zolang er geen hulpverleningsovereenkomst is. Daar zit wat in: de ‘cliënt’ heeft immers de status van cliënt nog niet geaccepteerd. De termen respondent en applicant zijn bij ons niet ingeburgerd en het is omslachtig om steeds te spreken van de beoogde of aspirant-cliënt. Ook voert de werker al systematische interventies uit in de periode voordat er een contract is met de beoogde… cliënt.
 
2
Waar cliënt staat, mag ook cliëntsysteem gelezen worden.
 
3
Waar probleem staat, mag ook problemen of probleemaspecten worden gelezen.
 
Metagegevens
Titel
HET BEGIN
Auteurs
Nel Jagt
Lou Jagt
Copyright
2015
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0902-3_3