Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | NASCHOLING | Uitgave 4/2011

Huisarts en wetenschap 4/2011

Het ABCDE van de acute huisartsgeneeskunde

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2011
Auteurs:
P. Mout, C. in ’t Veld, W.L. Fraanje
Belangrijke opmerkingen
huisarts, senior wetenschappelijk medewerker NHG
huisarts, senior beleidsmedewerker NHG
huisarts n.p. Nederlands Huisartsen Genootschap

Samenvatting

Fraanje W, Mout P, In ‘t Veld C. Het ABCDE van de acute huisartsgeneeskunde. Huisarts Wet 2011;54(4):210-4.
De ABCDE-methodiek is een snelle en effectieve manier om bedreigingen van vitale functies op het spoor te komen en te behandelen. Met het gebruik van de ABCDE-methodiek in de benadering en overdracht van de acute patiënt sluit de huisarts zich aan bij de ketenpartners in de acute zorg. De voor huisartsen specifieke versie van de ABCDE-methodiek is geschikt voor het beoordelen van patiënten die in de hoogste urgentiecategorieën vallen, maar is ook bruikbaar voor het beoordelen van patiënten uit een lagere urgentiecategorie. De methodiek is relatief eenvoudig aan te leren, hoewel het noodzakelijk is om een training te volgen en de verworven vaardigheden te onderhouden, net als het geval is bij de reanimatietechniek.
Abstract
Fraanje W, Mout P, In ‘t Veld C. ABCDE of emergency care in general practice. Huisarts Wet 2011;54(4):210-4.
The ABCDE method is a quick and effective manner to identify and treat life-threatening dysfunctions of vital functions. Use of the ABCDE method in the management and referral of acutely ill patients is consistent with approaches used by emergency services. The general practice version of the ABCDE is useful for evaluating not only the most urgent cases but also the less urgent cases. The method is relatively easy to learn, although it is necessary to follow a training course and to maintain the skills leaned, as is also true for resuscitation techniques.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Huisarts en wetenschap 4/2011 Naar de uitgave