Skip to main content
Top

05-03-2015 | Nieuws

Herziene WIP-richtlijnen toegespitst op persoonlijke hygiëne en beschermmiddelen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er is inmiddels weer veel veranderd in wet- en regelgeving en daarmee zijn ook de WIP-richtlijnen aangescherpt. Een en ander is verduidelijkt of geeft juist weer ruimte voor interpretatie. Bijgaand de veranderingen op het gebied van persoonlijke hygiëne en beschermmiddelen.

Crocs niet toegestaan

Persoonlijke hygiëne

Nagels moeten kort en schoon zijn en kunstnagels zijn niet toegestaan. Het al dan niet dragen van nagellak (intact) wordt niet meer genoemd.

Haren: De manier van dragen van lange haren is als volgt verduidelijkt: "Steek lang haar zodanig op of bind het zodanig bijeen dat het tijdens de uitvoering van de werkzaamheden niet in contact kan komen met de patiënt of met patiëntmateriaal." Ook is nu expliciet vermeld dat bij chirurgische ingrepen een operatiemuts moet worden gedragen.

Piercing: Een piercing moet verwijderd worden wanneer het sieraad een belemmering is bij de correcte uitvoering van hygiënemaatregelen of bij de verzorging of behandeling van patiënten.

Schoeisel: Toegevoegd is de vermelding van het dragen van het juiste schoeisel. Schoeisel dient gesloten te zijn, het dragen van een klomp (waarvan de achterkant open is) is wel toegestaan. Het dragen van Crocs en ballerina's daarentegen niet omdat die bovenop open zijn. In het geval er een scherp instrument valt, ben je niet afdoende beschermd.

Werkkleding: Aan dit onderdeel zijn veel punten toegevoegd waarover bij velen nog vragen rijzen. "Draag kleding die licht van kleur is". Wat valt daaronder? Deze toevoeging is gedaan uit hygiënisch oogpunt: "Vervang zichtbaar verontreinigde kleding direct door schone werkkleding." Toegevoegd over het dragen van een hoofddoek is dat deze tijdens de uitvoering van de werkzaamheden niet in contact mag komen met de patiënt of met patiëntmateriaal. Ook moet werkkleding (inclusief hoofddoek) op een temperatuur van minimaal 60 graden gewassen worden.

Persoonlijke beschermmiddelen

Onder 'de persoonlijke beschermmiddelen' valt op dat dit onderdeel meer op de praktijksituatie is beschreven. Duidelijk staat vermeld:

- "Gebruik handschoenen eenmalig en uitsluitend patiëntgebonden.";

- "Vervang handschoenen tussendoor wanneer handelingen in volgorde van vuil naar schoon plaatsvinden.";

- "Raak met vuile handschoenen geen niet-desinfecteerbare oppervlakten aan, zoals patIëntendossiers".;

- "Pas altijd handhygiëne toe na het uittrekken van de handschoenen."

Tenslotte wordt zeer frequent zeepgebruik ten sterktste afgeraden in verband met ongewenste en ernstige effecten op de natuurlijke afweer van de handhuid. Het advies is uitsluitend zeep bij zichtbaar vuil te gebruiken.

Dit artikel is een samenvatting van het artikel Herziene WIP-richtlijnen door Elly Hogeveen in Standby februari 2015.

Bron: Herziene versie WIP-richtlijnen. Infectiepreventie in de tandheelkundige praktijk., Brochure: Infectiepreventie voor de tandartspraktijk, KNMT

Gerelateerd

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.