Skip to main content
main-content
Top

11-07-2013 | Nieuws

'Heroverweeg de behandeling van psychose'

Patiënten die na een eerste psychose minder medicatie dan de gebruikelijke onderhoudsdosis kregen, bleken zeven jaar later meer dan tweemaal zo vaak hersteld dan patiënten die wel een onderhoudsbehandeling hadden gehad. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Lex Wunderink, psychiater bij GGZ Friesland en de afdeling psychiatrie van het UMCG, dat is gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Psychiatry. Wunderink pleit voor een heroverweging voor de behandeling van psychosen.

128 patiënten die net een psychose hadden gehad, werden voor het onderzoek verdeeld in twee groepen. De eerste kreeg gedurende 18 maanden de gebruikelijke onderhoudsbehandeling van antipsychotica. Bij de tweede groep werd de dosering van de medicatie zo goed als mogelijk verminderd of zelfs geheel gestopt. Na 18 maanden bleek de dosisverminderingsstrategie te leiden tot tweemaal zoveel terugval: 42 procent in de groep van de vermindering en 21 procent van de groep met onderhoudsmedicatie. In de groep met de vermindering kon 20 procent stoppen met de medicatie zonder terugval.

Hersteld

Na zeven jaar bleek bij het volgen van 103 patiënten uit de oorspronkelijke studie dat 40 procent van de patiënten die destijds de verminderingsstrategie hadden gehad, volledig was hersteld. Dit was het geval bij 18 procent van de groep die de onderhoudsmedicatie had gehad. Herstel betekende: het goeddeels verdwijnen van de symptomen en herstel van het dagelijks functioneren, gedurende tenminste een half jaar. 

Heroverweging

Wunderink pleit voor een heroverweging van de behandeling van psychosen: "In plaats van vooral te letten op de ernst van de symptomen en het risico op terugval moeten we meer gaan kijken naar het functioneren in het dagelijks leven. Dat is de uitkomst die er voor patiënten werkelijk toe doet. Ook is het duidelijk dat we meer studies moeten doen waarin we patiënten meerdere jaren volgen. Dat levert hele andere inzichten op."

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.