Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Spectrum | Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015

Heroriëntatie op gezondheid: van nazorg naar voorzorg

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 4/2015
Auteur:
Victor Everhardt
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid, gemeente Utrecht, Utrecht, e-mail: v.everhardt@utrecht.nl

Samenvatting

De brief van 28 augustus 2014 naar de Tweede Kamer van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, geeft een helder kader voor de Gemeenschappelijke Regeling van Publieke Gezondheid. Dat helpt de GGD’en een heldere rol te kiezen en die voor alle gemeenten zo goed mogelijk uit te voeren. De twee pijlers “het goed voorbereid zijn op (internationale) uitbraken van infectieziekten” en “de versterking van de samenhang tussen de Wet Publieke Gezondheid en de Wet veiligheidsregio’s” moeten staan als een huis. Voor de hand ligt om daaraan gelieerde taken als bijvoorbeeld lokaal adviseren over technisch hygiënezorg bij dezelfde Gemeenschappelijke Regeling onder te brengen. Ik zie deze twee pijlers als de essentie van de Gemeenschappelijke Regeling Publieke Gezondheid, die onder leiding van de Directeur Publieke Gezondheid belegd kunnen worden bij de uitvoeringsorganisatie GGD en de uitvoeringseenheid GHOR bij veelal de Veiligheidsregio. Mooi dat de brief van het Ministerie het belang van deze lijn en de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van gemeenten en rijk nog eens onderschrijft. Voor de Inspectietaak ben ik van mening dat het Rijk alleen kaders stelt, die in overleg met het veld tot stand zijn gebracht en toetst of binnen deze kaders wordt gewerkt. Het is aan de lokale overheid om inspectie en handhaving in combinatie inhoud te geven. Het beleggen van deze taak bij de GGD is voor mij niet vanzelfsprekend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 4/2015 Naar de uitgave

Spectrum

De praktijk