Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Klinische les | Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014

Herkenning van overbelasting bij sporters

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2014
Auteurs:
Marieke van de Ven, Ruby Otter, Annette Berendsen, Michel Brink
Belangrijke opmerkingen
UMCG/RUG, afdeling Huisartsgeneeskunde, Antonius Deusinglaan 1, 9713 AV Groningen: M. van de Ven, huisarts, kaderhuisarts bewegingsapparaat in opleiding; dr. A.J. Berendsen, huisarts. Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen en Centrum voor Bewegingswetenschappen UMCG/RUG: R.T.A. Otter, promovendus; dr. M.S. Brink, universitair docent • Correspondentie: M.S.Brink@umcg.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Van de Ven M, Otter R, Berendsen AJ, Brink MS. Herkenning van overbelasting bij sporters. Huisarts Wet 2014;57(8):426-9.
Een 27-jarige amateurwielrenster kwam met vermoeidheidsklachten bij de huisarts. Ze hield trainingen vaak niet meer vol, haar prestaties liepen terug en ze had geregeld last van bovensteluchtweginfecties. Nadat lichamelijk onderzoek en algemeen screenend laboratoriumonderzoek geen bijzonderheden hadden opgeleverd, rees het vermoeden dat er sprake was van overtraindheid. Niet-functionele overbelasting en het overtrainingssyndroom worden veroorzaakt door een disbalans tussen fysieke stressfactoren, psychosociale stressfactoren en herstelfactoren. De belangrijkste symptomen zijn een afname van het prestatieniveau en een uitgesproken vermoeidheid. Het is belangrijk om ander onderliggend somatisch lijden uit te sluiten. Een diagnostische test om overtraindheid aan te tonen is tot op heden nog niet voor handen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014 Naar de uitgave