Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17 Herinneringen ophalen; verhalen van duizenden dagen en nachten als therapie

Auteur : Carolien Smits

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Een kwart van de Nederlandse 55-plussers zegt problemen te hebben met het geheugen. Maar informatie die lang geleden, bijvoorbeeld in 1935, is opgeslagen, verdwijnt niet zo gemakkelijk uit ons geheugen. Dit geldt vooral voor autobiografische verhalen, herinneringen aan gebeurtenissen die we zelf hebben meegemaakt. Dit autobiografische geheugen maakt de mens tot een uniek persoon. Voor de eigen identiteit en het zelfbeeld moeten we continuïteit ervaren, zodat we onszelf in het verleden kunnen plaatsen. Dank zij een sterk autobiografisch geheugen kunnen veel ouderen heel goed herinneringen ophalen: er is immers een lang leven vóór de oude dag. De verhalen van ouderen zijn uniek en vaak het verfilmen waard. Het mooie is dat herinneringen gebruikt kunnen worden in een therapie: life review. Op het eerste gezicht lijkt life review niets voor mensen met dementie, want bij dementie gaat juist het geheugen achteruit. Toch blijkt life review voor mensen met dementie en hun mantelzorgers juist heel goed bruikbaar.
Literatuur
go back to reference Buijssen, H. & Poppelaars, K. (1997). Reminiscentie. Een handleiding voor de praktijk. Baarn: Intro. Buijssen, H. & Poppelaars, K. (1997). Reminiscentie. Een handleiding voor de praktijk. Baarn: Intro.
go back to reference Hamburger, P. (1999). Herinnering van toen, de zorg van nu. Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie, 11(4). Hamburger, P. (1999). Herinnering van toen, de zorg van nu. Denkbeeld, tijdschrift voor psychogeriatrie, 11(4).
go back to reference www.Flevohuis.nl Het Flevohuis in Amsterdam biedt wonen en zorg aan ouderen die er wonen en voor buurtbewoners. Het Flevohuis is een van de Nederlandse reminiscentiepioniers en de site biedt hierover veel informatie. www.​Flevohuis.​nl Het Flevohuis in Amsterdam biedt wonen en zorg aan ouderen die er wonen en voor buurtbewoners. Het Flevohuis is een van de Nederlandse reminiscentiepioniers en de site biedt hierover veel informatie.
go back to reference www.nizw.nl Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/NIZW is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de kwaliteit en vernieuwing van de sector zorg en welzijn. www.​nizw.​nl Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn/NIZW is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor de kwaliteit en vernieuwing van de sector zorg en welzijn.
go back to reference www.reminiscentie.nl Mooi verzorgde site van het Flevohuis in Amsterdam, met veel projectbeschrijvingen van toepassingen van reminiscentie, praktische tips en mooie foto’s. www.​reminiscentie.​nl Mooi verzorgde site van het Flevohuis in Amsterdam, met veel projectbeschrijvingen van toepassingen van reminiscentie, praktische tips en mooie foto’s.
go back to reference www.trimbos.nl Het Trimbos-instituut is het onafhankelijke, landelijke kennisinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Er is veel expertise op het gebied van dementie en mantelzorg, en life review en reminiscentie. www.​trimbos.​nl Het Trimbos-instituut is het onafhankelijke, landelijke kennisinstituut voor de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Er is veel expertise op het gebied van dementie en mantelzorg, en life review en reminiscentie.
go back to reference www.Verhalentafel.nl De Verhalentafel (ontwikkeld door Waag Society) is een tafel met computers waarop allerlei beelden uit het verleden kunnen worden opgeroepen. Dat leidt tot boeiende gesprekken. De verhalentafel staat inmiddels in veel verzorgingshuizen en ook in enkele verpleeghuizen. www.​Verhalentafel.​nl De Verhalentafel (ontwikkeld door Waag Society) is een tafel met computers waarop allerlei beelden uit het verleden kunnen worden opgeroepen. Dat leidt tot boeiende gesprekken. De verhalentafel staat inmiddels in veel verzorgingshuizen en ook in enkele verpleeghuizen.
Metagegevens
Titel
17 Herinneringen ophalen; verhalen van duizenden dagen en nachten als therapie
Auteur
Carolien Smits
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_17