Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Dit boek gaat over alle aspecten van de persoonlijke verzorging, van baby tot oudere, van een zieke en een gezonde cliënt. In de zorgverlening wordt veel waarde gehecht aan een goede lichaamsverzorging, dit heeft een positieve invloed op de gezondheid. Er wordt met name aandacht besteed aan hoe de helpende haar werk op de cliënt, een werkplanning maakt en rekening houdt met hygiëne en veiligheid.

Inhoudsopgave

Voorwerk

1. Werkplanning

Vanmorgen moet je op jouw afdeling twee cliënten verzorgen. Beide cliënten willen om 7.30 uur worden gewassen en aangekleed. Je moet dus kiezen wie je het eerst gaat helpen. Meneer De Graaf heeft een ongelukje gehad met plassen, zijn bed is nat. Mevrouw De Vries roept steeds dat ze uit bed wil, ze is wat in de war.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

2. Persoonlijke verzorging

Jarenlang heeft de 90-jarige meneer Van Vliet zich laten verzorgen door zijn even oude echtgenote. Nu heeft zijn vrouw een hersenbloeding gehad en is opgenomen in een verpleeghuis. Meneer Van Vliet wordt tijdelijk opgenomen in een logeerkamer van het verpleeghuis. Hij is in de war en mist zijn vrouw. Hij krijgt iedere ochtend hulp bij het wassen en aankleden. Opeens ziet hij dan dat hij niet door zijn vrouw geholpen wordt, maar door jou. Hij wordt boos en wil jou slaan.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

3. Zorg voor houding, beweging en mobiliteit

De 80-jarige mevrouw Versluys heeft een week geleden door een val haar heup gebroken. Ze is een dag later geopereerd en heeft een nieuwe heup gekregen. Inmiddels is ze overgeplaatst naar het revalidatiecentrum, waar ze een programma van fysiotherapie en hulp bij ADL zal volgen.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

4. Slaapcomfort en bed

Slaap is zo gewoon dat mensen er pas over gaan nadenken als ze een slaapprobleem hebben. Mensen slapen ongeveer 30% van hun leven, zo’n 7 tot 8 uur per etmaal. Slaap is een toestand van verminderd bewustzijn en verminderde lichamelijke activiteit. Bij het in slaap vallen begint de ontspanning, de hartslag vermindert, de temperatuur daalt en de ademhaling gaat langzamer.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

5. Voeding

Het is een hete zomerdag en je hebt vanmorgen de opdracht gekregen de bewoners extra drinken te geven. Je werkt vandaag op de kamer van mevrouw Van Essen. Ze drinkt altijd erg weinig en ook vandaag heeft ze geen trek in het extra sapje dat je haar aanbiedt. Je legt haar uit dat ze eigenlijk extra zou moeten drinken vandaag, maar mevrouw Van Essen wordt boos en slaat het glas uit je handen. Ze wil echt niet!
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

6. Uitscheiding

Paul, een gehandicapte jongen van 10 jaar, woont in een gezinsvervangend tehuis. Hij heeft een dwarslaesie sinds zijn geboorte. Een dwarslaesie is een onderbreking van de zenuwen in de rug, waardoor hij verlamd is aan zijn benen en gedeeltelijk aan zijn blaasspier. Paul kan niet lopen en heeft moeite om zijn plas op te houden als de blaas al een beetje vol is. Hij gaat naar een school voor speciaal onderwijs. ’s Morgens zegt hij tegen jou dat hij het zo naar vindt dat hij soms nat is op school; hij vergeet dan om iedere twee uur naar het toilet te gaan.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

7. Ademhaling en temperatuur

Jij deelt op de verpleegafdeling het drinken rond aan de patiënten. Meneer Jacobsen zegt dat hij geen drinken wil; hij heeft moeite met ademhalen en zegt dat hij erg moe is. Je weet dat hij vanmorgen ook iets verhoging had. Het is al de tweede keer vandaag dat hij niets wil drinken. Je dringt aan om toch een glaasje te nemen en hij zegt: ‘Zet maar neer, ik zie wel.’
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

8. Omgaan met moeilijke situaties

Mevrouw De Jong heeft al vijftien jaar last van reuma. Dit is een pijnlijke ziekte aan de gewrichten en wordt in de loop der jaren steeds erger. In het begin kon ze alles nog wel zelf, maar door de pijn en de stijfheid van de gewrichten heeft ze steeds meer hulp nodig.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

9. Ongevallen in en om het huis

Jasper (3 jaar) springt van de rand van de zandbak af, valt en staat weer snel op. Hij zet het op een brullen en je ziet dat er bloed uit zijn mond komt. Je loopt naar hem toe, gaat door je knieën en kijkt goed in zijn mondje: hij heeft een tand door zijn lip.
Henny Verbeek, Nicolien van Halem, Tera Stuut

Nawerk

Meer informatie