Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Psychodiagnostiek | Uitgave 2/2015

Psychopraktijk 2/2015

Help! De patiënt scoort afwijkend op de symptoomvaliditeitstest

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 2/2015
Auteur:
Brechje Dandachi-Fitzgerald
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vindt u korte bijdragen over specifieke werkwijzen of problemen in de psychodiagnostiek.
B. Dandachi-FitzGerald MSc. is GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog bij Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+).

Samenvatting

Soms dikken patiënten hun probleem aan. Zoiets kan zichtbaar worden gemaakt met wat in jargon symptoomvaliditeitstests heet. Een tijd geleden biechtte een bevriende collega mij op dat ze lang niet altijd deze tests bij psychodiagnostisch onderzoek afnam. ‘Want’, zo vertelde ze mij, ‘straks scoort de patiënt afwijkend en dan moet ik er iets mee.’ Hoewel ze zelf ook goed begreep dat dit geen steekhoudend argument was, is het wel een probleem waarin menig clinicus zich zal herkennen. Toch zijn deze tests naar mijn mening heel zinvol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

PsychoPraktijk

Hét vakblad voor professionals werkzaam in de psychologie, psychotherapie en psychiatrie. PsychoPraktijk informeert over recente ontwikkelingen en biedt handvatten om kennis en vakbekwaamheid te vergr ...

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

Psychopraktijk 2/2015 Naar de uitgave