Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Klinische les | Uitgave 11/2013

Huisarts en wetenschap 11/2013

HELLP, een potentieel levensbedreigende aandoening

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 11/2013
Auteurs:
dr. Roel Vink, dr. Wessel Ganzevoort, prof.dr. Joris van der Post, dr. Anne-Cornélie de Pont
Belangrijke opmerkingen
AMC Amsterdam, afdeling Intensive Care Volwassenen, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam Zuidoost: dr. R. Vink, internist-intensivist (thans Tergooiziekenhuizen Hilversum); dr. A.C.J.M. de Pont, internist-intensivist. AMC Amsterdam, afdeling Verloskunde en Gynaecologie: dr. W. Ganzevoort, gynaecoloog; prof.dr. J.A.M. van der Post, gynaecoloog • Correspondentie: a.c.depont@amc.uva.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Vink R, Ganzevoort W, Van der Post JAM, De Pont ACJM. HELLP, een potentieel levensbedreigende aandoening. Huisarts Wet 2013;56(11):590-3.
Drie zwangere vrouwen werden in ons ziekenhuis opgenomen met ernstige complicaties van het HELLP-syndroom, acroniem voor Hemolysis, Elevated Liver enzymes, Low Platelets. Twee van hen hadden een intracerebrale bloeding, de derde was in shock geraakt door een subcapsulair leverhematoom. Een moeder en twee kinderen stierven als gevolg van deze complicaties.
Het HELLP-syndroom wordt beschouwd als een ernstige variant van pre-eclampsie en kan snel levensbedreigend zijn. Het syndroom begint meestal met buikpijn of misselijkheid. Voor de huisarts betekent dit dat een zwangere vrouw met deze verschijnselen laagdrempelig naar een gynaecoloog of perinatologisch centrum moet worden verwezen, zeker als er sprake is van hypertensie of eiwit in de urine.
Patiënten met het HELLP-syndroom moeten zo snel mogelijk gestabiliseerd worden door middel van bloeddrukverlaging en preventie van insulten. Uiteindelijk is beëindiging van de zwangerschap de enige oorzakelijke behandeling. De belangrijkste complicaties van het HELLP-syndroom zijn intracerebrale en intra-abdominale bloedingen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de maternale sterfte. De kans op sterfte van het kind wordt voornamelijk bepaald door de zwangerschapsduur en de functie van de placenta.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 11/2013

Huisarts en wetenschap 11/2013 Naar de uitgave

Column

ABCDE