Skip to main content
main-content
Top

18-03-2014 | Nieuws

Heilzame salie

Als ontstekingsremmend middel heeft salie (Salvia officinalis) haar dienst ook in de tandheelkunde ruimschoots bewezen. Nieuwe onderzoeksresultaten van de universiteit van Sheffield, gepubliceerd in Science Translational Medicine van 26 februari, hebben nu ook aangetoond dat bestanddelen  van de rode salie (Salvia miltiorrhiza) een gunstige invloed hebben op het afweersysteem dat een rol speelt het bij proces dat chronische ontstekingen (zoals chronische parodontitis) veroorzaakt. 

 

Salvia miltiorrhiza (Chinese of rode salie, waarbij rood verwijst naar de kleur van de wortel)

 

Salvia officinalis staat al sinds mensenheugenis bekend om haar heilzame werking. De Romeinen beschouwden salvia (salie) als een heilig kruid; de naam Salvia verwijst naar het Italiaanse woord salvare, dat genezen of redden betekent. Ook de traditionele Chinese geneeskunde hecht veel waarde aan de geneeskrachtige werking van Salvia: in de 17e eeuw ruilden de Chinezen met de Hollanders maar liefst drie kisten thee tegen één kist saliebladeren.

Salvia Officinalis wordt als versterkend beschouwd, vooral bij aandoeningen van hoofd en hersenen. Later wordt ook de sterk antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel) onderkend, omdat salie bacterieremmend oleanol- en ursolzuur bevat. Een alom gewaardeerd kruid dus.

 

Jan Salie

De Jan Salie-mentaliteit (lamlendigheid), zoals in 1842 geintroduceerd door de auteur Potgieter, heeft betrekking op de in die tijd gemiddelde Hollandse burger die voor het slapen gaan een kopje laffe saliemelk nuttigde zodat hij beter zou kunnen slapen. Want ook als slaapverwekkend middel werd salie ingezet, en het werd ingezet bij huidaandoeningen, verkoudheden en virusaandoeningen.

 

Salie en tandheelkunde

Ook mondheelkunde maakt gebruik van het ontstekingsremmende kruid. Zo zijn er spoelmiddelen op basis van salvia ter bestrijding van mondslijmvlies-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen. Thee getrokken uit saliebladeren helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn; er zijn tandpastafabrikanten die om die reden salvia in hun tandpasta's verwerken.

 

Baanbrekende ontdekking

Echte salie, Salvia Officinalis, was en is dus een gerenommeerd geneeskrachtig kruid. Nu is in een traditioneel Chinees geneesmiddel eveneens een ontstekingsremmende stof aangetroffen in de (rode) wortels van rode salie, Salvia miltiorrhiza. Het betreft het molecuul tanshinone IIA, dat ontstekingen dempt door een bepaald type afweercellen te verjagen van de plek van de ontsteking. Bij een chronische ontsteking hopen neutrofielen zich op en tasten ook gezonde cellen aan. Tanshinone IIA blijkt een overmaat aan neutrofielen te verdrijven, zonder het infectiebestrijdend vermogen aan te tasten.

De verwachtingen zijn hoog gespannen, omdat chronische ontstekingen aandoeningen als chronische parodontitis en volksziektes als kanker, reuma en Alzheimer veroorzaken. 

 

Meer info over chronische parodontitis is te vinden in BSL Tandarts Totaal.

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.