Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-10-2018 | Uitgave 9-10/2018

Bijblijven 9-10/2018

Heelkunde bij maxillofaciale traumatologie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9-10/2018
Auteur:
Dr. Joyce Jonkergouw

Samenvatting

De opvang en behandeling van een patiënt met een maxillofaciaal trauma hebben de afgelopen twintig jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. In een acute fase kan een aangezichtstrauma een duidelijke bedreiging vormen voor de luchtweg. Vrijmaken van de luchtweg kan een probleem zijn, zeker bij vermoeden van cervicaal letsel.
Eenmaal gestabiliseerd dient het klinisch onderzoek van een patiënt met een faciaal trauma aangevuld te worden met beeldvorming. Een standaardröntgenfoto biedt niet langer voldoende informatie voor een faciaal overzicht. Tegenwoordig wordt een CT-scan niet alleen gebruikt in de preoperatieve planningsfase, maar ook als intraoperatieve navigatie en als postoperatieve evaluatie voor optimaal functionele en esthetische resultaten.
Bij de behandeling van aangezichtsfracturen is een duidelijke verschuiving zichtbaar van gesloten reductie en intermaxillaire fixatie naar open reductie en interne fixatie met osteosyntheseplaten. De patiënt met een maxillofaciaal trauma lijkt prijs te stellen op een snelle esthetische en functionele rehabilitatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9-10/2018

Bijblijven 9-10/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hoofd-halstumoren