Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

30-10-2018 | Uitgave 9-10/2018

Bijblijven 9-10/2018

Heelkunde bij aangeboren misvormingen van het aangezicht

Craniofaciale afwijkingen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9-10/2018
Auteur:
MD, DMD Herman Jr Vercruysse

Samenvatting

De zorg bij craniofaciale afwijkingen wordt door een multidisciplinair team geleverd en bij voorkeur in gespecialiseerde centra. Anders dan in onze buurlanden is de zorg voor deze patiënten in België tot op heden nog niet gecentraliseerd. Niet alleen de chirurgische behandeling, bestaande uit onder meer diverse typen middengezichtsosteotomieën en schedeldakremodellering, maar ook de specifiek perioperatieve zorg voor de vaak zeer jonge patiëntjes en de begeleiding van ouders en kind vergen specifieke expertise. In deze bijdrage wordt een overzicht gegeven van de meest frequente craniofaciale afwijkingen: craniosynostose (‘single suture’ craniosynostose; ‘multisutural’ of complexe craniosynostose), craniofaciale microsomie, treacher-collinssyndroom.
Na een korte inleiding per pathologie worden de nieuwe ontwikkelingen in de aanpak van deze afwijkingen besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9-10/2018

Bijblijven 9-10/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hoofd-halstumoren