Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-12-2015 | Lustrum | Uitgave 4/2015

Kind en adolescent 4/2015

Heeft wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de kinder- en jeugdpsychiatrie opgeleverd wat we verwacht hadden?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2015
Auteur:
MD, PhD Frank C. Verhulst
Belangrijke opmerkingen
Deze bijdrage is grotendeels ook gepubliceerd in: Veertig Jaar Kinder- en Jeugdpsychiatrie: Terugblikken en Vooruitzien. Liber Amicorum voor Fop Verheij. Assen: Van Gorcum, 2014.

Samenvatting

In de somatische gezondheidszorg, vooral in de preventieve gezondheidszorg, heeft empirisch wetenschappelijk onderzoek bijgedragen aan het vergroten van de gezondheid. De vraag is of dit ook geldt voor de kinder- en jeugdpsychiatrie. Lange tijd speelde wetenschappelijk onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie immers geen rol, enkele uitzonderingen daargelaten. Dit artikel geeft een selectief overzicht over de rol van wetenschappelijk onderzoek in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Dit vak heeft de afgelopen decennia weer aansluiting gevonden bij andere medische disciplines. Hierin heeft wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol gespeeld. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek maar weinig bijgedragen aan verbetering van preventie en interventie van psychiatrische stoornissen bij kinderen en adolescenten. Blijkbaar is de etiologische en fenotypische heterogeniteit zo complex dat de toepassing van nieuwe technieken, zoals de genetica en (neuro)imaging, binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie niet tot de grote successen heeft geleid die in de algemene geneeskunde plaatsvonden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Kind en adolescent 4/2015 Naar de uitgave