Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-06-2017 | Artikel | Uitgave 4/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2017

Hechtingsstijlen bij complexe PTSS

Een exploratieve studie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Leny Janssen-Visser, Peter A. M. Meulenbeek

Samenvatting

Het is aannemelijk dat veranderingen in hechtingsstijl, de wijze waarop patiënten gehecht zijn, raken aan onderliggende mechanismen die belangrijk zijn voor een succesvolle psychologische behandeling. In deze exploratieve studie zijn de hechtingsstijlen van patiënten met complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS) onderzocht. Daarnaast is onderzocht of er bij deze groep veranderingen optreden in hechtingsstijl, PTSS-klachten en dissociatieve klachten na het volgen van een stabilisatiecursus voorafgaand aan de therapiefase waarin traumaverwerking centraal staat. De deelnemers aan het onderzoek vulden voor en na de stabilisatiecursus vragenlijsten in die hechtingsstijl en psychische klachten in kaart brengen. Uit de resultaten blijkt dat patiënten met complexe PTSS onveilig gehecht waren en dat daarin weinig veranderd was na het volgen van de stabilisatiecursus. Er werd geen significante en klinisch relevante afname in klachtenniveau gevonden. Dit geldt zowel voor PTSS-klachten als voor dissociatieve klachten. De studie draagt bij aan de huidige discussie over al dan niet stabiliseren bij complexe PTSS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/2017 Naar de uitgave

EditorialNotes

Inleiding