Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Hebben metoclopramide-zetpillen effect op de toeschietreflex bij borstvoeding?

Auteur : J. Uitentuis

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Metoclopramide (Primperan®) heeft wel een effect op de borstvoeding, maar niet zozeer op de toeschietreflex. Metoclopramide verhoogt indirect, door het stimuleren van de prolactinesecretie in de adenohypofyse, de productie van melk in de borstklieren. Rectaal toegediend is de resorptie van metoclopramide traag en onvolledig. Bij orale toediening is de resorptie snel en meestal volledig. Metoclopramide gaat over in de moedermelk. Metoclopramide is met succes gebruikt om borstvoeding op gang te brengen of te stimuleren in doseringen van 30 tot 45 mg per os per dag. Over effecten op de zuigeling is te weinig bekend voor een definitief advies. In het Farmacotherapeutisch kompas wordt afgeraden om borstvoeding te geven bij het gebruik van metoclopramide. De American Academy of Pediatrics is hierin minder stellig.
Literatuur
go back to reference Lawrence R. Breastfeeding: a guide for the medical profession. 4e ed. St. Louis MO: Mosby-Yearbook, 1994. Lawrence R. Breastfeeding: a guide for the medical profession. 4e ed. St. Louis MO: Mosby-Yearbook, 1994.
go back to reference Cheales-Siebenaler NJ. Induced Lactation in an Adoptive Mother. J Hum Lact 1999: 41-43. Cheales-Siebenaler NJ. Induced Lactation in an Adoptive Mother. J Hum Lact 1999: 41-43.
Metagegevens
Titel
Hebben metoclopramide-zetpillen effect op de toeschietreflex bij borstvoeding?
Auteur
J. Uitentuis
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_447