Skip to main content
main-content
Top

16-06-2015 | Nieuws

Hbo-verpleegkundige voelt zich competenter dan mbo-collega

Hbo-verpleegkundigen in ziekenhuizen, de ggz en de thuiszorg voelen zich competenter dan mbo-verpleegkundigen. Zij vinden vaker dat zij de competenties beheersen die van belang zijn in de huidige gezondheidszorg.

Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL onder 1100 verpleegkundigen. Aanleiding voor het onderzoek zijn de accentverschuivingen in het werk van verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners. In de gezondheidszorg van nu staan vakbekwaamheid, communicatie, samenwerking, professionele ontwikkeling, maatschappelijk handelen, organiseren en kwaliteitsbevordering centraal. Zorgverleners herkennen de accentverschuivingen naar deze competentiegebieden, zo constateert NIVEL, en vinden dit veelal ook aantrekkelijke aspecten van hun werk.

Accentverschuivingen

Met deze accentverschuivingen wordt ook een ander beroep gedaan op hun kennis, vaardigheden en beroepshouding. Zo zijn ondersteuning van zelfmanagement en coördinatie van de zorg belangrijker geworden. En ook is de omgang met cliënten en hun naasten vaker gebaseerd op samenwerking en neemt de aandacht voor preventie van bijvoorbeeld complicaties toe. Hbo-verpleegkundigen geven vaker aan dat zij dit soort competenties beheersen dan mbo-verpleegkundigen.

e-Health impopulair

Samenwerken met cliënten of hun naasten spreekt veel zorgverleners aan. Ook vindt bijna drie kwart preventie een aantrekkelijk aspect van het werk. Over e-Health en werken volgens standaarden en richtlijnen zijn zorgverleners echter minder te spreken. Respectievelijk 11 procent en 32 procent vindt dit een aantrekkelijk onderdeel van het werk. Op sommige gebieden hebben zorgverleners behoefte aan meer scholing. Zo zou 40 procent graag leren hoe ze bij patiënten leefstijl en gezond gedrag kunnen beïnvloeden. Een even grote groep zou graag leren hoe je de zorg voor een patiënt goed organiseert.

 

Meer over het Panel Verpleging en Verzorging

 

Lees ook: Wijkverpleegkunde: nieuwe rol vraagt om nieuwe competenties

 

En ook: Wat zijn compenties eigenlijk? (uit Bijzijn 10-2011)

Auteur(s): Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.