Skip to main content
Top

19-01-2016 | Nieuws

Hbo-verpleegkundige moet ‘regieverpleegkundige’ gaan heten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Hbo-verpleegkundigen moeten ‘regieverpleegkundigen’ gaan heten. Voor mbo-verpleegkundige is de titel ‘basisverpleegkundige’ bedacht. En verzorgenden worden ‘verzorgende IG’. Dat zijn de gesuggereerde titels van de nieuwe beroepsprofielen die de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging’ op woensdag 13 januari heeft gepresenteerd.

Met deze herindeling wordt na jarenlange discussie eindelijk onderscheid gemaakt tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Stuurgroepvoorzitter Doekle Terpstra sprak van een belangrijke mijlpaal, tijdens de overhandiging van het eindrapport aan minister Edith Schippers van VWS. Schippers voelt er veel voor het advies van de stuurgroep op te volgen, zei ze tegen de Tweede Kamer. ‘Er verandert veel in het beroep van verpleegkundige’, aldus Schippers. ‘Dit advies is een belangrijke stap voorwaarts om deze verandering te verankeren.’

Overgangsregeling

Uiteraard moet er nog een soort overgangsregeling voor de zittende verpleegkundigen worden opgesteld. Bij het opstellen van de beroepsprofielen door de stuurgroep zijn beroepsbeoefenaren, experts en vertegenwoordigers van relevante landelijke partijen, waaronder V&VN, nauw betrokken geweest. De stuurgroep heeft op ‘persoonlijke titel’ in de brief een voorstel gedaan voor de benaming van de drie beroepen.

V&VN is blij met het onderscheid tussen de verpleegkundige mbo en hbo. ‘Dat is nodig in de steeds complexer wordende zorg, want het stelt ons in staat te kunnen differentiëren in functies’, zegt V&VN-directeur Sonja Kersten. ‘Alle zorgverleners zijn van cruciaal belang, het gaat om het inzetten van de juiste personen op de juiste plekken en momenten.’

Twee niveaus

De Wet BIG kent tot nu toe slechts één verpleegkundige, terwijl beroepsbeoefenaren op twee verschillende niveaus (mbo en hbo) worden opgeleid. Ook in de praktijk kennen de meeste zorgorganisaties maar één verpleegkundige functie. Dit maakt dat mbo-verpleegkundigen soms op hun tenen moeten lopen, terwijl de kennis van hbo-verpleegkundigen niet optimaal benut wordt. Door twee verschillende beroepsprofielen te maken en die in de Wet BIG te verankeren, gaat hier nu verandering in komen.

Overgang

Het rapport geeft ook een advies over een overgangsregeling voor zittende verpleegkundigen. Zij moeten op termijn in het BIG-register geregistreerd worden als hbo- óf als mbo-verpleegkundige. De stuurgroep adviseert de minister zittende verpleegkundigen tot 2024 de tijd te geven om te kiezen voor één van de nieuwe beroepen.

Inservice-opgeleiden

Inservice-opgeleide verpleegkundigen kunnen volgens het plan geregistreerd worden als hbo-verpleegkundige of mbo-verpleegkundige. Zij moeten kunnen aantonen dat zijn in het verleden een pakket aan opleidingen hebben gevolgd dat vergelijkbaar is met initiële hbo-opleidingen, of  op een niveau functioneren dat vergelijkbaar is met mbo.

Bron: V&VN

Het Rapport Toekomstbestendige Beroepen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.