Skip to main content
main-content
Top

18-02-2014 | Nieuws

Onderzoek naar diastolisch hartfalen bij vrouwen

In het onderzoeksprogramma Queen of Hearts wordt naar specifieke biomakers voor diastolisch hartfalen bij vrouwen gezocht. De Nederlandse Hartstichting ondersteunt het project dat moet leiden tot een betere diagnostiek met 2,3 miljoen euro.

Diastolisch hartfalen komt ongeveer tweemaal zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Maar omdat klinisch onderzoek naar hartfalen vooral bij mannen met voornamelijk systolisch hartfalen heeft plaatsgevonden, is er veel minder van deze vorm bekend, aldus onderzoeksleider Hester den Ruijter. Terwijl het ziektemechanisme volgens haar heel anders is. “Bij systolisch hartfalen is er een verminderde pompkracht. Bij diastolisch hartfalen blijft de pompkracht behouden, maar kan het  hart niet goed kan ontspannen door verstijving.” Ook zijn de meeste medicijnen ontwikkeld voor systolisch hartfalen. “Deze werken echter niet zo goed bij diastolisch hartfalen, dus moet er gerichter medicatie worden gevonden.”

Risicofactoren

Diastolisch hartfalen wordt vaak pas in een vergevorderd stadium aangetoond als er klachten komen, aldus Den Ruijter. Van belang is dus dat er meer bekend wordt over risicofactoren en biomarkers om de diastolische dysfunctie vroeger aan te kunnen tonen en te kunnen monitoren, zodat de vrouwen zonodig tijdig kunnen worden behandeld om het risico op hartfalen te beperken. Vooral vrouwen met pre-eclampsie hebben een verhoogd risico op diastolisch hartfalen. Tien procent van deze groep vertoont binnen vijf tot twintig jaar tekenen van diastolische dysfunctie.

Diastolische dysfunctie

Deze groep vrouwen wordt allereerst in het onderzoek betrokken. Bij hen wordt op een echocardiogram naar tekenen van diastolische dysfunctie gezocht. Verder wordt bloed afgenomen voor onderzoek op micropartikels die worden uitgescheiden door endotheelcellen en voor de zogenoemde high content analyse. De micropartikels bevatten onder meer microRNA en eiwitten die waardevolle informatie zouden kunnen geven over het ziekteproces, en de reactie op de high content analyse kan een inflammatiereactie laten zien. Want naast de rol van bloeddruk en de glucosespiegel is de jongste hypothese bij diastolisch hartfalen sprake is van een chronische ontsteking. 

Queen of Hearts is een samenwerking tussen vijf universitaire ziekenhuizen: UMC Utrecht, LUMC, Maastricht UMC, UMC Groningen en AMC.

Het boek Cardiovasculaire ziektebeelden beschrijft in het hoofdstuk Hartfalen de verschillen tussen diastolisch als systolisch hartfalen

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.