Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Artikelen | Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013

Hartafwijkingen en ritmestoornissen bij kinderen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 8/2013
Auteur:
Dr. M.T.E. Bink-Boelkens
Belangrijke opmerkingen
kindercardioloog, UMC Groningen, n.p.

Samenvatting

Aangeboren hartafwijkingen komen in de huisartsenpraktijk spaarzaam voor, kinderen met een geruis des te meer. Kennis hebben van de kenmerken van een onschuldig en een organisch geruis is dus essentieel. Daarbij komt nog dat kinderen met de meest bedreigende hartafwijkingen vaak geen geruis hebben en vooral door een goede anamnese en lichamelijk onderzoek (inspectie!) worden gediagnosticeerd. Bij ritmestoornissen wordt niet zo snel aan kinderen gedacht, maar ook kinderen hebben ritmestoornissen, alleen andere dan volwassenen en ook de consequenties en behandeling zijn anders. Tot slot wordt syncope vaak gezien bij kinderen en jongvolwassenen, vaak onschuldig, maar soms levensbedreigend als het ontstaat door erfelijke ritmestoornissen. Met een zorgvuldige anamnese kunnen deze risicopatiënten gevonden worden. Het is een uitdaging voor huisarts en consultatiebureauarts om met een gerichte anamnese en volledig lichamelijk onderzoek de patiëntjes, bij wie (soms snel) verder onderzoek en behandeling nodig zijn, op te sporen. De inhoud van dit hoofdstuk biedt hiervoor de handvatten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

Bijblijven 8/2013 Naar de uitgave