Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Wetenschappelijk Artikelen | Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012

HARING-toolbox: een nieuwe impuls voor richtlijnontwikkeling en -implementatie in Nederland

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2012
Auteurs:
Mirrian Hilbink-Smolders, Marjan Knippenberg, Jako Burgers
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Dr. Mirrian Hilbink-Smolders, UMC St Radboud, IQ healthcare, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen, tel. 024-3619641, e-mail: m.hilbink@iq.umcn.nl
In de praktijk komen geregeld problemen voor bij de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen. Dit was de aanleiding voor het HARING-project (HAndleiding en toolbox RIchtlijnontwikkeling in Nederlandse Gezondheidszorg). Dit project moest een overzicht verschaffen van bestaande ondersteunende materialen op het gebied van richtlijnontwikkeling en -implementatie, alsook inzicht in de bekendheid met en het gebruik van deze materialen. Daarnaast is geïnventariseerd voor welke thema’s behoefte is aan nieuwe tools. Uit dit onderzoek bleek dat reeds diverse materialen beschikbaar zijn. Richtlijnontwikkelaars, implementatiedeskundigen, beleidsmakers en richtlijngebruikers bleken minder bekend te zijn met ondersteunende materialen met betrekking tot innovatieve aspecten van het richtlijntraject dan met materialen die ondersteuning bieden bij meer klassieke onderdelen van richtlijnontwikkeling, zoals de knelpuntenanalyse, het opstellen van uitgangsvragen en literatuuronderzoek. Degenen die bekend zijn met de beschikbare ondersteunende materialen gebruikten deze veelal ook regelmatig. Daarnaast bleek de behoefte aan nieuw ondersteunend materiaal op het gebied van richtlijnontwikkeling en -implementatie groot, met name met betrekking tot omgaan met belangen, verspreiding en toegankelijkheid van richtlijnen en afgeleide producten, implementatieplan en knelpuntenanalyse. Aansluitend op het vragenlijstonderzoek werd een invitational conference georganiseerd waarin consensus werd bereikt over twaalf onderwerpen waarvoor nieuwe tools met betrekking tot richtlijnontwikkeling en -implementatie ontwikkeld zullen worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2012 Naar de uitgave

Wetenschappelijk Artikelen Online

50 jaar GVO en Gezondheidsbevordering