Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2012 | Service | Uitgave 6/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2012

Handleiding voor kostenonderzoek: methoden en referentieprijzen voor economische evaluaties in de gezondheidszorg

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Siok Swan Tan, Clazien A. M. Bouwmans-Frijters, Leona Hakkaart-van Roijen
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Dr. Siok Swan Tan, institute for Medical Technology Assessment, Erasmus Universiteit Rotterdam, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam, tel. 010-4088623, e-mail: tan@bmg.eur.nl

samenvatting

Het doel van de kostenhandleiding is het verschaffen van een instrument dat onderzoekers en beleidsmakers faciliteert bij de uitvoering en beoordeling van kostenonderzoek in economische evaluaties. In dit artikel wordt de kern van de kostenhandleiding 2010 beschreven en in een internationale context geplaatst aan de hand van het stappenplan voor kostenonderzoek. In dit stappenplan wordt het berekenen van kosten gezien als een proces waarbij zeven stappen chronologisch doorlopen worden. Waar duidelijke aanbevelingen worden gedaan voor de bepaling van de reikwijdte van de economische evaluatie (stap 1), de keuze van de kostencategorieën (stap 2), omgaan met onzekerheid (stap 6) en rapportage van kosten (stap 7), wordt de keuze met betrekking tot de identificatie (stap 3), volumemeting (stap 4) en waardering van eenheden (stap 5) neergelegd bij de onderzoeker. Hoewel de aanbevelingen in Nederland op specifieke onderwerpen iets afwijkt van andere Westerse landen, is het stappenplan voor kostenonderzoek vergelijkbaar met het proces dat beschreven wordt in de internationale richtlijnen. De kostenhandleiding sluit aan bij de uitgangspunten en de terminologie uit de Nederlandse richtlijnen voor farmaco-economisch onderzoek, maar de beschreven methoden kunnen ook in andere soorten onderzoekworden gebruikt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2012 Naar de uitgave