Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | RICHTLIJNEN | Uitgave 2/2011

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2011

Handen wassen, maar niet in onschuld

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 2/2011
Auteurs:
dr. Dirk T. Ubbink, drs. Henk H. Greuter
Belangrijke opmerkingen
verpleegkundige en stafadviseur
Handen wassen. Hoe ‘stoffig’ kan een onderwerp zijn? Triviaal misschien, maar wel zeer relevant: Handcontact door zorgverleners is een onmiskenbare manier om ziekteverwekkers te verspreiden van patiënt naar patiënt.1) Het gezondheidszorgprobleem van ziekenhuisinfecties is groot. Een ziekenhuisinfectie komt gemiddeld voor bij 6,3 procent van de opgenomen patiënten en een postoperatieve wondinfectie bij 6,1 procent van de geopereerde patiënten (cijfers: Prezies 2010 en AMC Infectiecommissie 2009). Ook de Joint Commission International (JCI), de wereldwijde organisatie die zich inzet voor de bewaking en verbetering van de zorgkwaliteit en accreditatie van ziekenhuizen, richt zich op ziekenhuisinfecties en erkent dat handhygiëne een van de belangrijkste belangrijke manieren is om deze te bestrijden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 2/2011 Naar de uitgave