Skip to main content
main-content
Top

31-08-2012 | Nieuws

Halvering vermijdbare sterfgevallen ziekenhuizen niet gehaald

Het landelijke VMS-veiligheidsprogramma leidt niet tot de beoogde halvering van vermijdbare schades. Dat concluderen wetenschappers Marieke Zegers en Hub Wollersheim  van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Volgens de auteurs gaat de vooruitgang van patiëntveiligheid in ziekenhuizen ‘frustrerend traag.’

In 2008 is het landelijke veiligheidsprogramma ‘Voorkom schade, werk veilig in de Nederlandse ziekenhuizen’ van start gegaan, om vermijdbare schade terug te dringen. Het programma loopt tot het einde van dit jaar en combineert een veiligheidsmanagementsysteem (VMS) met tien inhoudelijke thema’s.

Volgens de onderzoekers zijn er binnen het programma te weinig bewezen effectieve interventies om de veiligheid te verbeteren. ‘Zo berust het bewijs voor de werking van het spoedinterventiesysteem en voor medicatieverificatie bij opname en ontslag niet op gerandomiseerde studies, maar op zwakke onderzoeksdesigns zonder controlegroep’, schrijven zij. Het evalueren van de effectiviteit van veiligheidsinterventies is bovendien ingewikkeld, door onderlinge verschillen in de uitvoering van de interventies en voorkeuren van zorgverleners. Verder stellen de onderzoekers dat reductie in vermijdbare schade moeilijk te meten is, door het grote aantal benodigde patiënten en door een gebrek aan betrouwbare meetinstrumenten. Ook worden problemen die zorgverleners ervaren bij het implementeren van veiligheidsinterventies niet systematisch aangepakt. Dit zou standaard moeten gebeuren, om te begrijpen welke mechanismen en factoren het succes van veiligheidsinterventies bepalen.

De onderzoekers pleiten ervoor dat zorgverleners bewezen kosteneffectieve veiligheidsinterventies en de ervaringen met de implementatie ervan uitwisselen. Ook pleiten zij ervoor dat patiëntveiligheid een integraal onderdeel wordt van de opleiding.

Lees hier het hele artikel.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.