Skip to main content
main-content
Top

18-09-2014 | Nieuws

Half miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie

Meer dan een half miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie. Maar nog een grotere groep zegt in meer of mindere mate last bij het plassen te hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK onder duizend mensen in opdracht van de Continentie Stichting Nederland (CSN).

Circa een half miljoen mensen hebben te maken met incontinentie. Driekwart van de respondenten had de afgelopen twaalf maanden af en toe tot vaak last van plasklachten. Het is een fabel dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten. Bij vrouwen gaat het vooral om een sterke aandrang tot plassen en mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plas.

 

 

 

Onwetendheid
Er bestaat veel onwetendheid over dit onderwerp. Zo denkt een op de vier respondenten dat plasklachten vaker voorkomen bij mannen dan bij vrouwen. De werkelijkheid is andersom. 65-plussers denken vaker dat het een mannenprobleem betreft. De meerderheid (62%) is het eens met de stelling dat plasklachten nog taboe zijn in Nederland. 15 procent van de mensen met plasproblemen praat hier uit schaamte nooit over en nog eens 20% doet dit soms wel maar vindt het niet prettig. Als men er over praat, is dat vooral met de eigen partner gevolgd door familie en kennissen. De huisarts komt pas op plaats vier.

 

Onderzoek wijst uit dat een overgrote meerderheid (87%) het eens is met de stelling dat je met plasklachten naar de dokter kunt gaan. Toch lopen juist veel mensen met hun plasklachten door uit schaamte.

 

Om dit taboe te doorbreken organiseert CSN op 18 september 2014 de eerste Nationale Plasdag.

 

Bron: Gezondheidsnet
Beeld: Fotolia

Tip

Meer over incontinentie:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Bekkenfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.