Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2005 | Artikelen | Uitgave 4/2005

Bijblijven 4/2005

Gynaecologische acute buikpijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4/2005
Auteur:
Mw.dr. C. G. J. M. Hilders
Belangrijke opmerkingen
, gynaecoloog, afdeling Heelkunde, umc St Radboud, Nijmegen.

Samenvatting

Onder gynaecologische acute buik wordt een ziektebeeld verstaan waarbij aandoeningen aan de genitalia interna aanleiding geven tot (sub)acuut ontstane onderbuikpijn met peritoneale prikkeling en waarbij een snelle diagnose en zo nodig behandeling vereist zijn. De belangrijkste oorzaken van gynaecologische acute buik zijn pelvic inflammatory disease (pid), extra-uteriene graviditeit (eug), spontane abortus, ovulatiebloeding, ovariumcyste of tumor met complicaties zoals ruptuur, bloeding of steeldraai met circulatiestoornissen, endometriose, circulatiestoornissen in een myoom en torsio tubae.
De symptomatologie van de gynaecologische acute buik is vaak sterk wisselend. In geval van twijfel is het vrijwel altijd mogelijk om met behulp van een diagnostische laparoscopie tot een juiste diagnose te komen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2005

Bijblijven 4/2005 Naar de uitgave